پنج شنبه, 01ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان سایه سیاه تخریب بر سر خانه میناسیان

یادمان

سایه سیاه تخریب بر سر خانه میناسیان

لئون میناسیان، عمری را برای معرفی و حفظ جلفای اصفهان و خانه های تاریخی این محله سپری کرد، اما هنوز چندماه از رفتنش نگذشته که دور از چشمان نگرانش، لرزه بر اندام محله کهنسال جلفا افتاده و دیو تخریب، سایه سیاه خود را بر سر خانه ای که لئون سال‌ها در آنجا زندگی کرد و تلاش های فرهنگی اش را پیگیری نمود، انداخته است.

nike flex contact boys shoes gray - Nike Air Force 1 Shadow Cashmere/Pale Coral - Pure Violet CI0919 - 700 | SBD - 100 Release Date - nike free hyperfeel cheap women boots shoes sale Tech Grey CT8527 - lunar glides by nike cleats for sale on craigslist

خبرگزاری میراث فرهنگی- گروه میراث فرهنگی- خانه لئون میناسیان، یکی از خانه های تاریخی محله ارمنی نشین جلفای اصفهان به خاطر عملیات تخریب خانه مجاور، بدون در نظر گرفتن ضوابط ایمنی در معرض خطر فروریزی قرار دارد.

طی سال های گذشته تعدادی از خانه های تاریخی شاخص جلفا همچون خانه" آقا کمال" در محله جلفا به روش های مختلف از میان برداشته شدند و جای خود را به مجمتع های تجاری و مراکز خرید دادند.

خانه تاریخی لئون میناسیان، پژوهشگر نامدار ارمنی، چند ماه پس از درگذشت او، روزهای تلخی را می گذارند. خانه میناسیان در خیبان حکیم نظامی محله جلفای اصفهان، که دیرزمانی پژوهشگاه و محل زندگی او و خانواده اش بود و سال‌ها به جایگاهی برای دیدارهای فرهنگی و علمی او با اندیشمندان تبدیل شده بود، این روزها به خاطر تخریب غیر اصولی بنای مجاور و احتمال گودبرداری غیرمسئولانه در آستانه آسیب جدی قرار دارد و با توجه به قدمت خانه، در صورت بی توجهی نهادهای مسئول جامعه ارامنه و شهرداری اصفهان احتمال فرو ریزی آن بسیار زیاد است.

بافت تاریخی جلفا یکی از محلات قدیمی اصفهان و منطقه‌ای ارمنی‌نشین است. تاریخچه پیدایش این محله به دوران صفوی و هنگامی بازمی گردد که گروهی از ارامنه ساکن در خاک عثمانی به دعوت شاه عباس به ایران مهاجرت کردند و حدود 3 هزار خانوار ارمنی در کنار زاینده رود، خانه گزیدند و محله جلفا را به یاد زادگاه خویش پایه گذاری کردند. ارامنه در محله جلفا کلیساها و خانه های زیبایی ساختند و در توسعه فرهنگی اصفهان نقش به سزایی داشتند.


لئون میناسیان در سال 1299 خورشیدی در روستای ارمنی نشین «خویگان» در شهرستان فریدن استان اصفهان دیده به گیتی گشود. دوره دبستان را در زادگاهش و دوره دبیرستان را در مدرسه ملی ارامنه جلفا و کالج اصفهان (دبیرستان ادب) گذراند و پس از آن از سال 1320 خورشیدی در فریدن به آموزش مشغول شد و در این مدت افزون بر راه اندازی انجمن‌های مختلف خیریه، پژوهشی، هنری در زادگاه خود «خویگان»، با تنی چند از دوستانش کتابخانه‌ای را به نام «ابوویان» در سال 1324 خورشیدی راه اندازی کرد.

وی در سال 1330 به اصفهان آمد و تا سال 1360 خورشیدی به مدت 30 سال در مدارس ملی ارامنه جلفا مشغول آموزش بود. او در اصفهان از سال 1346 خورشیدی به عنوان سرپرست افتخاری موزه ارامنه جلفا و از سال 1351 به مدیریت چاپخانه جلفا برگزیده شد و پس از بازنشستگی از سال 1359 مسئولیت کتابخانه کلیسای وانک نیز به او واگذار شد. او موفق شد که اسناد و مدارک بایگانی شده 350 ساله کلیسای وانگ را گردآوری و تنظیم کند که در سال 1362 به چاپ رسید.
او نویسندگی را از کودکی آغاز کرد و بعدها در کنار تدریس بخش عمده وقتش را صرف مطالعه و پژوهش می کرد. نتیجه این پژوهش‌ها، ده‌ها مقاله بیشتر به زبان ارمنی است که در بیش از بیست روزنامه، ماهنامه و فصل نامه به چاپ رسیده است. او بیش از 700 مقاله برای روزنامه ارمنی زبان آلیک که بیش از 80 سال است در ایران چاپ می‌شود، نوشت و بیش از 300 مقاله دیگر نیز از او در نشریات دیگر منتشر شده است.

وی همچنین هفتاد جلد کتاب – ده جلد به زبان فارسی و شصت جلد به زبان ارمنی – درباره تاریخ ارامنه فریدن و جلفا، تاریخ هنر و هنرمندان ارامنه این منطقه، نسخ خطی موجود در موزه جلفا و... نگاشته است و به پاس تلاش‌های ارزنده اش تاکنون چندین لوح افتخار و نشان از سوی دانشگاه‌ها، سازمان های علمی پژوهشی، شخصیت های دینی و ... دریافت کرده است.

برخی از نشان هایی که لئون میناسیان دریافت کرده عبارتند از: مدال سورپ مسروپ (نام مخترع خط ارمنی) از عالیجناب کاتولیکوس خورن اول پیشوای ارامنه خانه سیلیسی، مدال سلطنتی از جاثلیق خانه سیلیسی لبنان در سال 2000 میلادی، مدال سورپ مسروپ از مرکز تحقیقات کتب خطی شهر ایروان.

وی در سال 1376 خورشیدی از طرف مرکز بیوگرافی بین المللی کمبریج انگلستان به عنوان مرد سال 97-1996میلادی معرفی شد و مدال و دیپلم افتخار دریافت کرد و در سالهای 8-1997 میلادی هم از طرف مرکز بیوگرافی کارولینای جنوبی آمریکا به عنوان مرد سال شناخته شد و زندگی‌نامه وی در کتاب « whos who » به چاپ رسیده است.


برخی از آثار او عبارتند از: « تاریخ سی‌صد و پنجاه ساله ارامنه فریدن»، « تاریخچه اولین چاپخانه ایران در جلفای اصفهان از سال 1638 تا 1972 میلادی »، «موسسه‌های ارامنه ایران»، «فهرست کتاب‌های خطی موزه ارامنه جلفا»، «چهار کتاب از سرایندگان و نوازندگان ارمنی فریدن». «صومعه‏های ارامنه ایران»، «تاریخ ارمنیان جلفای اصفهان در یکصد و چهل سال اخیر 1996-1856»، «دو فرمان از حضرت رسول و حضرت امیرالمؤمنین»، «نظر مختصری به آیین مذهبی ارامنه ارتدوکس»، «ارمنیان ایران»، «سفری به بیت‏المقدس» و چندین کتاب دیگر.

انجمن دوستداران اصفهان در همایش روز اصفهان که در آذرماه 1391 برگذار شد، تندیس اصفهان را به پاس یک عمر تلاش میناسیان در راه شناخت و شناساندن تاریخ و فرهنگ ارامنه اصفهان به او تقدیم نمود. لئون میناسیان چند ماه پیش و در بامداد روز اول ژانویه 2013 میلادی ( دی ماه 1391) در سن 92 سالگی درگذشت.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه