یادمان
نداشتن تخصص مهمترین کاستی مدیریت موزه ملی است
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- چهارشنبه, 15 ارديبهشت 1389 10:09
- آخرین به روز رسانی در شنبه, 01 خرداد 1389 10:16
- نمایش از چهارشنبه, 15 ارديبهشت 1389 10:09
- بازدید: 3863
دکتر طاهری در گفت و گو با ایسکانیوز مهمترین مشکل موزه ملی را غیر متخصص بودن مدیریت این مجموعه اعلام کرد و گفت: چگونه از نام آقایان شهمیرزادی، چگینی، مجیدزاده، فائق توحیدی، هژبری و دیگر بزرگان باستان شناسی ایران که با ساختار و روال کار موزه آشنا بوده و تمام زندگی خود را در این راه نهاده اند، گذر کرده و کسی را در رأس مجموعه موزه ملی قرار می دهیم که نه با علم موزه آشنایی دارد و نه تجربه و خبرگی لازم را برای این وظیفه سترگ؟
وی افزود: مجموعه ای با این سطح از حساسیت جهانی که مهمترین آثار تاریخی میهن ما را در خود جای داده و با مهمترین مراکز فرهنگی دنیا در ارتباط بوده، همواره حضور افراد نامدار و شایسته ای چون آندره گودار، دکتر نگهبان، کامبخش فرد، مصطفوی، معصومی، باقرزاده و کارگر را در رأس هرم مدیریتی پذیرا بوده است.
*** جایگاهی همپایه وزیر فرهنگ
این استاد دانشگاه با اشاره به جایگاه مدیر موزه های مادر در دنیا، اظهار داشت: ریاست بر موزه مادر یک کشور ویژگیهایی چند طلب می کند: نخست خبرگی و تخصص، و سپس وجهه و خوشنامی جهانی و محبوبیت ملی، تا توانایی رایزنی و ارتباط با سازمانهای فرهنگی و دیگر موزه ها را دارا باشد. حتی اگر نخواهیم کشورهای باسابقه تر را الگو قرار دهیم با نگاه به کشور همسایه خود ترکیه در می یابیم رییس موزه توپقاپی از جایگاه و شأنی همپایه وزیر فرهنگ برخوردار است.
وی ادامه داد: کارشناسان دوسال پیش نیز به انتصاب آقای مهراندیش (با مدرک کارشناسی صداوسیما) که نخستین مدیر غیر باستان شناس در تاریخ هفتاد ساله موزه ملی بود اعتراض کردند، اما شگفت اینجاست که امروز خانمی جوان با مدرک کارشناسی میکروبیولوژی دانشگاه آزاد ریاست موزه ملی را برعهده می گیرد که هیچ سابقه مدیریت جدی در کارنامه ندارد. اکنون باید پرسید چرا دوسال پیش به انتقادات کارشناسان توجه نشد؟ و چرا دوباره رو به مدیری آورده ایم که دستکم یکسال زمان می برد تا الفبای موزه داری را بشناسد؟ پرسنل باسابقه موزه که بسیاری از آنها کارشناسی ارشد و دکتری باستان شناسی و موزه داری دارند چگونه می توانند درکنار چنین مدیریتی موفق جلوه کنند؟
*** نمایش مخزن موزه ملی حرکت تبلیغاتی و غیر کارشناسانه
وی با تبلیغاتی خواندن نمایش مخزن های موزه ملی، تصریح کرد: جدا از گنجینه های اصلی، مخزن موقتی برای نگهداری اشیاء بدست آمده از قاچاقچیان یا عتیقه فروشان وجود دارد که آثار آن بعد از ساماندهی وارد گنجینه اصلی می شوند و نزدیک به نیمی از آثار موزه هنوز در این دسته اند. تعدادی از این آثار تقلبی هستند و پس از بررسی، صلاحیت قرار گرفتن در مخازن اصلی را می یابند تا اصالت مجموعه های موزه حفظ شود.
وی ضمن انتقاد از حضور خبرنگاران در این انبارها و ایجاد یک حرکت تبلیغی نادرست، افزود: این حرکت نه تنها موجب اهانت به جایگاه موزه ملی و کارشناسان دلسوز آن شده بلکه این هراس را برای مردم ایجاد کرده که موزه ملی با داشتن بیش از نیم میلیون آثار بی بدیل تاریخی مکانی امن برای نگهداری از یادگارهای نیاکانمان نباشد.
عضو هیأت رییسه انجمن موزه داران ایران گفت: بررسی مشکلات مجموعه ای چنین حساس که سرمایه های تاریخی و تمدنی ما را در خود جای داده، فضایی تخصصی با حضور کارشناسان علمی و فرهنگی را می طلبد نه غوغاهای رسانه ای با نشان دادن مخازن سامان دهی نشده. موزه ملی ایران برترین نهاد فرهنگی ـ تاریخی ماست و باید دانست که رفتارهایی از این دست به سیمای جهانی ما بسیار آسیب می رساند.
وی تاکید کرد: موزه ملی ایران به عنوان کشوری صاحب تمدن از پایه جهانی موزه هایی چون لوور پاریس، بریتیش میوزیم لندن، متروپولیتن نیویورک یا هرمیتاژ سن پترزبورگ برخوردار است. طی دهه اخیر موزه ملی در بسیاری از کشورهای دنیا نمایشگاه داشته و آنها پیگیر سرنوشت این موزه بزرگ هستند. هر برخورد نسنجیده و دور از کارشناسی ما بازتاب جهانی داشته و آثار زیانباری را برای فرهنگ و تار یخ این کشور به دنبال دارد.
*** کمبود بودجه، کمبود نیروی کارآمد
این استاد دانشگاه مشکل دیگر موزه ها را کمبود بودجه دانست و افزود: بودجه خیلی پایین موزه ها سبب کاهش یا منتفی شدن برگزاری همایش های تخصصی و برنامه های علمی می شود. امکانات موزه های مطرح جهان اصلا با موزه ملی ایران قابل مقایسه نیست و موزه های شهرستان ها نیز در جایگاه بدتری قرار دارند. در بسیاری از این موزه ها یک نفر نقش مدیر، راهنما و مرمتگر را به تنهایی ایفا می کند و موزه ها از کمبود شدید نیرو و بودجه رنج می برند.
*** ایران به 7 هزار موزه نیاز دارد
عضو هیات رییسه انجمن موزه داران ایران با اشاره به استاندارد بین المللی مبنی بر وجود یک موزه به ازای هر ده هزار نفر اعلام کرد: بر این اساس ایران حدود 7 هزار موزه نیاز دارد، این در حالی است که ما با داشتن حدود دویست موزه پراکنده هنوز نتوانسته ایم کف استانداردهای مطلوب را نیز برای این تعداد موزه فراهم کنیم.
طاهری مهمترین عامل پایدار ماندن موزه های ایران را عشق و دلسوزی کارشناسان دانست و افزود: کارشناسان موزه با وجود کمبود بودجه و امکانات از امانتهای میهنی با جان و دل نگهداری می کنند.
بیانیه دانشجویان باستان شناسی دانشگاه تهران دربارة رویدادهای اخیر در «موزة ملّی ایران»