سه شنبه, 15ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان تصاویر:استخوان‌های تاريخی درجعبه شیرینی!

یادمان

تصاویر:استخوان‌های تاريخی درجعبه شیرینی!

برگرفته از تابناک

هزاران شیء تاریخی باقیمانده از پارینه‌سنگی تا زمان معاصر در انبارهای نمور موزه ملی ایران روی هم تلمبار شده‌ است.

به گزارش فارس، امروز درهای انبارهای موزه ملی ایران به روی خبرنگاران و عکاسان باز شد.
انباری در زیرزمین موزه ایران باستان؛ کارتن‌های تلمبار شده مواد شوینده، شیرینی و دستمال کاغذی چشم‌نوازی می‌کند، فضای نمناک و نیمه تاریک.
اشیایی ظاهراً سفالی که خرده‌های آن‌ها زیر پای خبرنگاران خردتر و خردتر می‌شود.
روی هر یک از کارتن‌ها یا محل کشف اشیای تاریخی درون آنها قید شده یا نوشته بودند، نام محل: نامشخص.

 

به گفته مسئولان میراث فرهنگی رؤسای سابق موزه ملی ایران تاکنون اجازه ورود به این انبارها را نمی‌داده‌اند.
خوشنویس معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی که همراه خبرنگاران از انبارهای موزه ملی ایران بازدید می‌کرد خطاب به خبرنگاران هنگام ورود به انبار گفت: «هر گونه دست زدن به اشیاء و تنفس در این مکان به اشیای تاریخی آسیب می‌زند»، اما باید پرسید طی ده‌ها سال گذشته چه آسیبی به این اشیاء وارد شده است.


خوشنویس درباره اقلام تاریخی موجود در این انبار می‌گوید: برخی اقلام سند موثقی ندارند و فقط به اینکه چه کارتن‌هایی در کنار هم قرار گرفته‌اند زمان‌های تاریخی آنها را می‌توان به هم مرتبط کرد.
وی ادامه می‌دهد: بخش عمده‌ای از این اشیاء متعلق به اکتشافات باستان‌شناسان قبل از انقلاب است که برای موزه ملی ایران فرستاده شده است و هیچ کدام از این موارد در معرض دید عموم قرار نگرفته است.



* هیچ لیستی از اشیاء موجود در انبارهای موزه ملی وجود ندارد

معاون سازمان میراث فرهنگی تصریح می‌کند: هیچ لیستی از اشیاء موجود در انبارها وجود ندارد و به تازگی اشیاء تاریخی موجود در انبارهای موزه ملی در حال فهرست‌بندی هستند.
خوشنویس ادامه می‌دهد که نزدیک به 10 درصد اشیای موجود در انبارها فهرست‌برداری شده اما مشخص نیست این اشیاء از چه سالی جمع‌آوری شده‌اند و محل یافت اکثر آنها نامشخص است.
وی درباره محل کشف عمده اشیاء تاریخی موجود در انبار می‌گوید: هنوز مشخص نیست اما تصور می‌شود که از تمام نقاط کشور باشد.

* خطر حریق در انبارهای موزه ملی

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی از عدم وجود سیستم اطفاء حریق در انبارهای موزه ملی انتقاد می‌کند و می‌گوید: متأسفانه تاکنون هیچگونه تدبیری درباره این موضوع انجام نشده است و خطر حریق این انبارها را تهدید می‌کند.
خوشنویس فضای دم‌کرده انبارها را نیز عدم وجود سیستم تهویه اعلام می‌کند.
به گفته وی کارتن‌هایی که روی هم تلمبار شده‌اند هر لحظه ممکن است اشیای کارتن زیری که حاوی استخوان و فلز باشد له می‌شود.
خوشنویس عمده اشیای موجود در انبارهای موزه را شامل اشیاء تزئینی که همراه مردگان دفن می‌شد، سفال، انواع گچبری ایلخانی تا ساسانی و فلزات شامل دشنه و سرنیزه‌ها عنوان می‌کند.


*فعالیت باکتری‌های چند هزار ساله در انبار موزه ملی

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی از وجود باکتری‌های چند هزار ساله در انبارهای موزه ملی ایران می‌گوید که به اعتقاد وی با باز شدن هر کارتن و بسته‌ای که اشیای تاریخی در آن نگهداری شده است باکتری‌ها فعال می‌شوند و دم و بازدم در این محدوده خطرناک خواهد بود.

* لاشه موش در جعبه‌های آثار تاریخی

به گفته خوشنویس در جعبه‌هایی که اشیای تاریخی در انبارهای موزه در حال نگهداری هستند لاشه موش پیدا شده است که مسلماً آسیب‌هایی را به اشیاء وارد کرده است. اشیایی که در انبارهای موزه ملی ایران تاکنون نگهداری شده است هیچ بسته‌بندی استانداردی نداشته و عمده این اشیاء در کیسه‌های نایلونی معمولی یا جعبه‌های شیرینی و دستمال کاغذی بسته‌بندی شده‌اند و در نهایت در کارتن بزرگتری قرار گرفته‌اند.
وی در ادامه یادآور می‌شود که باید قبل از هر کاری این اشیاء مورد شناسایی قرار گیرند و در اختیار متخصصان مرمت قرار داده شوند تا کم کم شاهد خاک فلزی و استخوانی در این انبارها نباشیم.


خوشنویس درباره نحوه شناسایی این اشیاء توسط کارشناسان سازمان میراث فرهنگی می‌گوید: طبق قوانینی که از گذشته وجود داشته است مسئول کاوش‌های باستان‌شناسی قطعاتی که به موزه ملی ارسال می‌کند صورتجلسه می‌کند به همین دلیل بخشی از اشیای موجود قطعا اسناد و مدارکی را در موزه ملی دارند اما اشیایی که سندی برای آنها وجود ندارد باید توسط باستان‌شناسان با توجه به نشانه‌های دیگری که در اشیاء وجود دارد مورد شناسایی قرار گیرند.
به گفته معاون سازمان میراث فرهنگی کیسه‌های خاکی که در انبارهای موزه موجود است متعلق به عصر پارینه‌سنگی است که اطلاعات بسیار خوبی را در اختیار باستان‌شناسان قرار می‌دهد.

* استخوان‌های شهر سوخته در کارتن‌های «مادربرد» و «شیرینی»

خوشنویس در این بازدید تعدادی از کارتن‌ها را روبروی خبرنگاران برای اولین بار باز کرد که بخشی از این کارتن‌ها که روی آنها نام شهر سوخته نوشته شده بود حاوی استخوان‌هایی بود که تقریبا بخش عمده‌ای از آنها پودر شده بود در حالی که این استخوان‌ها بیانگر بخش مهمی از تاریخ این کشور برای باستان‌شناسان است.


بخشی از این استخوان‌ها نیز در روزنامه‌های 30 سال پیش در کارتن‌های مادربرد سال‌های اخیر بسته‌بندی شده بودند. سرنیزه‌های شکسته شده‌ای که در حال پودر شدن بودند نیز در جعبه دستمال کاغذی نگهداری می‌شد که این سرنیزه‌ها متعلق به کاوش‌های تپه حسنلو در سال 1353 بود.

*آبگرفتگی در کارگاه حاشیه انبار موزه ملی

آزاده اردکانی، مدیر جدید موزه ملی ایران درباره کارگاهی که در کنار انبار موزه ملی وجود دارد، می‌گوید: متأسفانه این کارگاه از کمترین امکانات لازم برخوردار است و به تازگی کارکنان این کارگاه با مشکل آبگرفتگی در آن مواجه بودند.
به گفته وی امکان عکس‌برداری از اشیاء در این کارگاه وجود ندارد.


اردکانی اضافه می‌کند: در این کارگاه گروه کاملی وجود ندارد تا بتوانند اشیاء را شناسایی و شماره‌گذاری کنند به همین دلیل قرار است با دعوت از تمام باستان‌شناسان کشور این اشیاء را شناسایی و ساماندهی کنیم.

* بقایی: آبرویمان را تضمین ساماندهی 3 ساله اشیای تلمبار شده می‌کنیم

حمید بقایی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی پس از بازدید خبرنگاران از انبارهای موزه ملی در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت: هدف سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از این بازدید تنها نشان‌ دادن اشیای تخریب شده در انبارهای موزه ملی طی دهه‌های گذشته نبوده است بلکه می‌خواهیم اعلام کنیم که از امروز طرح ساماندهی اشیای موجود در انبارهای موزه ملی ایران را آغاز خواهیم کرد.
وی در ادامه افزود: بنده تاکنون 3 بار از این انبارها بازدید داشته‌ام و بارها در زمان مدیریت قبلی موزه ملی ایران اعلام کرده‌ام که حداقل کاری که می‌توان برای این اشیاء انجام داد فهرست‌بندی آنهاست که باید این انبارها ساماندهی شوند و فرصت نمایش این اشیا برای همه فراهم شود.


رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درباره تضمین ساماندهی این اشیاء گفت: حداقل 3 سال طول می‌کشد تا این اشیاء ساماندهی شوند اما آبرو و اعتبارمان را به عنوان ضمانت این کار می‌گذاریم.
بقایی خطاب به تمام باستان‌شناسان فعال در کشور اعلام کرد: از تمام باستان‌شناسان دعوت به همکاری می‌کنیم تا بتوانیم این اشیاء تاریخی را ساماندهی کنیم و در تهران و شهرستان‌ها در معرض دید عموم قرار دهیم.

*ارزش اشیای تاریخی موجود در انبارهای موزه کمتر از منشور کوروش نیست

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: ارزش اشیای تاریخی موجود در انبارهای موزه ملی ایران کمتر از منشور کوروش نیست.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا فعالان میراث فرهنگی در خارج از کشور این کوتاهی مسئولان موزه ملی ایران در حفاظت از اشیای تاریخی را به تمسخر نخواهند گرفت، گفت: ما وضعیت را نمایش می‌دهیم اما بر ساماندهی این وضعیت تأکید داریم و برای رفع این مشکلات تمام تلاش خود را خواهیم کرد به طوری که اگر مدیران قبلی موزه ملی نیز این حساسیت‌ها را داشتند تاکنون باید مشکلات را مرتفع می‌کردند.
بقایی تأکید کرد: بازدیدی که امروز خبرنگاران از انبارها داشته‌اند می‌توانست 40 سال پیش یا حداقل 10 سال پیش اتفاق بیفتد.

* نمایش 150 قطعه شی‌ء تاریخ برای نخستین بار در نوروز 89

بقایی در ادامه از نمایش 150 قطعه شیء تاریخ برای نخستین بار در نوروز 89 درمحل موزه ملی ایران خبر داد و گفت: تلاش خواهیم کرد اشیایی را که در انبارهای موزه ملی جمع‌آوری شده‌اند را در موزه‌های استان‌های کشور که بعضاً خالی از اشیای تاریخی هستند به نمایش بگذاریم.
وی درباره بودجه موزه ملی ایران نیز گفت: طی سال‌های اخیر موزه ملی ایران بودجه‌های خوبی را جذب کرده است و تاکنون درخواستی از موزه ملی ایران نبوده است که ما در سازمان میراث فرهنگی به آن پاسخ منفی بدهیم.


















نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه