شاهنامه
شاهنامه در تار و پود ذهن ایرانیان جای دارد
- شاهنامه
- نمایش از پنج شنبه, 13 خرداد 1389 13:37
- بازدید: 6678
برگرفته از میراث آریا
سیده زهرا حسینی- به مناسبت بزرگداشت هزاره جهانی شاهنامه و حکیم ابوالقاسم فردوسی، مجموعههای فرهنگی تاریخی، موزهها و نهادهای فرهنگی بسیاری در کشور اقدام به برگزاری نشستهای هزاره شاهنامه، همایشها و برنامههای متنوعی در ارتباط با این موضوع کردهاند.
ابتدا به ساکن میتوان از مراسم "شبی با شاهنامه " یاد کرد که فردا پنج شنبه در موزه ملی ایران محفل گرم دوستداران این میراث کهن خواهد بود. شاهنامه دوستان در این ضیافت ادبی پای صحبت پر نغز سه نقال مشهور خواهند نشست.
در این میان مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران نیز خود را از این قافله جا نگذاشته و دوباره میخواهد شاهنامهخوانی را در گوشهای از کاخ اختصاصی نیاوران احیا کند.
شاهنامه حتی در تارو پود فرشهای ایرانی نیز رسوخ پیدا کرده و آنها نیز حرفهایی برای گفتن دارند. به طوری که موزه فرش هم خود را برای برگزاری نمایشگاهی با عنوان "شاهنامه در فرش ایرانی" آماده کرده است. میتوان گفت آثار این نمایشگاه از ادبیات غنای شاهنامه و فردوسی الهام گرفته شده و دارای صحنههای مختلف شاهنامه و داستانهای بسیاری است که با جنس و تار و پود ابریشم، پرز، گره و با عرضه هنر مفاخر ایرانی یعنی فرش به منصه ظهور درآمده و در آن اشعار خوش نوا و پر مغز فردوسی با خط بسیار خوش نستعلیق نگاشته شدهاند.
گردهمایی شهروندان تهرانی در پارک شهر و نشستن پای صحبت نقال پرنام کشورمان مرشد ولی اله ترابی و تماشای اجرای گروه ورزشهای زورخانهای همانند ایام گذشته، گویای تلاش برای حفظ این میراث کهن است که اکنون به عنوان شیوه کهن داستان سرای ایرانی رو به فراموشی است.
از آنجاکه یک دست صدا ندارد فرهنگستان هنر نیز برای رساتر به گوش رسیدن این میراث گرانسنگ فرهنگ و هویت ایرانی به جهانیان و نسلهای جوانمان به این حلقه اضافه شده و قصد دارد جشنواره شاهنامهخوانی عشایری و آیینهای پهلوانی را برگزار کند.
نکته بسیار جالب توجه در این جشنواره استفاده از ایلات مختلف عشایر زاگرسنشین، کهگیلویه و بویراحمد، کردها، خراسان، بختیاری، قشقایی، لرستان، خوزستان، بوشهر (تنگستان و دشتستان) و ... است که به سبک و سیاق خود در این برنامه شاهنامه خوانی میکنند.
برگزاری نمایشگاه "آثار مصورسازی شاهنامه" آثار مصورسازی شده کودکان با موضوع شاهنامه نیز بخش دیگری از همیت و تلاش دوستداران پیر فرزانه ادبیات فارسی است.
البته ناگفته نماند که صدای شاهنامه به گونههای مختلف نه تنها در ایران بلکه از مرزهای این مرز پرگهر نیز فراتر رفته است.
به این ترتیب میتوان گفت که شاهنامه در تار و پود ذهن و اندیشه مردان و زنان این مرز و بوم جای دارد و با ادامه چنین رویکردهایی به طور حتم این اندیشه پاک ایرانی همواره در یاد ایرانیان پایدار و جاودان خواهد ماند.