سه شنبه, 15ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی صنایع دستی نوروز امسال هم فروش صنایع دستی خارجی در اماکن تاریخی ادامه داشت

صنایع دستی

نوروز امسال هم فروش صنایع دستی خارجی در اماکن تاریخی ادامه داشت

برگرفته از خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا

 با وجود این‌که معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی پیش از تعطیلات نوروز با توجه به مصوبه‌ی هیأت دولت درباره‌ی ممنوع شدن فروش صنایع دستی خارجی در امكان تاریخی قول داده بود که این مصوبه حتما اجرایی و از فروش اقلام خارجی در اماكن تاریخی و نمایشگاه‌های صنایع دستی خودداری شود، اما به‌نظر می‌رسد، این مصوبه آن‌چنان هم جدی گرفته نشده است، چون بسیاری از بازدید‌كنندگان و هنرمندان صنایع دستی در نمایشگاه‌های فروش نوروزی امسال هم شاهد فروش اقلام خارجی بودند.

به گزارش خبرنگار بخش صنایع دستی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پیش از این در تمام نمایشگاه‌ها، بخصوص نمایشگاه‌های گردشگری حتما غرفه‌ای یا گوشه‌ای به صنایع دستی اختصاص داده می‌شد و معمولا هم در میان آثار، اقلامی از كشورهای دیگر وجود داشت تا این‌كه معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی تصمیم گرفت، برای حفظ صیانت و هویت صنایع دستی ایرانی، دست كم اجازه‌ی فروش آثار خارجی را در نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌هایی كه در اماكن تاریخی برپا می‌شوند، ندهد.

این تصمیم با صدور مصوبه‌ای از سوی هیأت دولت برای تمام اماكن تاریخی همراه شد؛ اما با توجه به گفته‌های برخی هنرمندان صنایع دستی، با وجود تمام وعده‌ها، در نوروز امسال هم نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های صنایع دستی در اماكن تاریخی بار دیگر محل فروش آثار کشورهای دیگر که بیش‌تر آن‌ها نیز نمونه‌ی کپی‌برداری‌شده از هنر ایرانی‌هاست، بودند.

حسین بختیاری ـ مدیرعامل مجمع هنرمندان صنایع دستی استان تهران ـ با اشاره به بازدیدی كه از نمایشگاه نوروزی صنایع دستی ایرانی در مجموعه‌ی تاریخی سعد‌آباد داشت، به خبرنگار ایسنا گفت: در این نمایشگاه شاهد فروش صنایع دستی خارجی در مكانی تاریخی بودم. این اتفاق در نمایشگاهی كه به‌نام صنایع دستی ایرانی در مجموعه‌ای تاریخی برپا شده بود، رخ داد و این خلاف مصوبه‌ای است كه دولت صادر كرد.

حسین افشاری ـ یكی از هنرمندان صنایع دستی ـ نیز درباره‌ی فروش آثار خارجی در نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های نوروزی امسال به خبرنگار ایسنا گفت: متأسفانه در داخل موزه‌های تاریخی استان زنجان و بخصوص موزه‌ی رختشوی‌خانه، غرفه‌هایی با عنوان صنایع دستی استان زنجان برپا بود؛ ولی در این غرفه‌ها تنها چیزی که کم‌تر به‌چشم می‌خورد، صنایع دستی استان زنجان یا حتا هر کالای ایرانی دیگر بود، چون کالاهای ارائه‌شده مانند انواع چاقو و کالاهای تزیینی از نوع چینی بودند که هیچ‌کدام نه‌تنها دست‌ساز نبودند، بلکه کیفیت بسیار پایینی نیز داشتند و با عنوان صنایع دستی ایرانی و زنجانی عرضه شده بودند.

وی بیان كرد: باید توجه داشته باشیم که چاقو از صنایع دستی اصلی و منبع اصلی درآمد بسیاری از صنعت‌گران زنجانی است. حال ارائه‌ی نوع چینی این کالاها چه ضربه‌ای به این قشر زحمت‌کش و کم‌درآمد جامعه وارد می‌کند؟


این هنرمند صنایع دستی ادامه داد: البته متأسفانه به‌دلیل پایین بودن قیمت این کالاها، مسافران ناآگاه نیز استقبال خوبی از آن‌ها به‌عنوان سوغات شهر زنجان داشتند، چون تصور این‌که در موزه‌های زیر نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور نیز می‌توان به‌راحتی هر نوع جنس خارجی و چینی را ارائه کرد، کمی دور از ذهن است.

افشاری در ادامه، این پرسش‌ها را با خطاب قرار دادن مسؤولان مطرح کرد: آیا این کار تیشه بر ریشه‌ی صنعت‌گران صنایع دستی زدن و کمک به افزایش معضل بی‌کاری نیست؟ آیا با این کار مضحکه‌ی گردشگران خارجی انگشت‌شماری که از این موزه‌ها دیدن می‌کنند، نمی‌شویم و فرهنگ، تاریخ و صنایع دستی خود را به تمسخر نمی‌گیریم؟ چه کسی مسؤول حفظ و حمایت از این صنعت باارزش و حیاتی ایران است و وظیفه‌ی نهادی با عنوان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چیست؟ وجود این نهاد با نامی عریض و طویل، چه سودی برای صنعت‌گران صنایع دستی ایران دارد؟

به گزارش ایسنا، معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در تعطیلات نوروز امسال در بیش از 330 نقطه‌ی كشور، سه‌هزار غرفه‌ی صنایع دستی برپا كرد و حدود 23میلیون نفر از آن‌ها دیدن کردند.

این معاونت هدف از این كار را نمایش و عرضه‌ی اقلام بومی و شاخص هر استان، سامان‌دهی هنرمندان، تعاونی‌ها، سازمان‌های مردم‌نهاد و اتحادیه‌ها، تغییر در فرهنگ مصرف، ارتقای بسته‌های فروش و كمك به توسعه‌ی گردشگری اعلام كرده بود.

مسؤولان صنایع دستی کشور با استناد به مصوبه‌ی هیأت دولت درباره‌ی ممنوعیت فروش اقلام خارجی در اماکن تاریخی قول داده بودند، در نمایشگاه‌های نوروزی امسال، بخصوص آن‌ها که در اماکن تاریخی برپا شده‌اند، اجازه‌ی فروش اقلام خارجی داده نشود.

تهمینه دانیالی ـ معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ـ پیش از آغاز تعطیلات نوروزی درباره‌ی تمهیداتی كه این معاونت برای اجرای مصوبه‌ی هیأت دولت درنظر گرفته بود، گفت: بازارچه‌های نوروزی حتما در سایت‌ها و اماكن تاریخی برپا می‌شوند. این مصوبه هم به استان‌ها ابلاغ شده است و قطعا اجرایی می‌شود و حتما از فروش اقلام خارجی جلوگیری می‌كنیم.

اوجانی ـ‌ یكی از كارشناسان اداره كل حمایت از تولید و بازرگانی معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی که این اداره مسؤولیت بخش نمایشگاه‌های صنایع دستی را برعهده دارد ـ در این‌باره به خبرنگار ایسنا گفت: این مسائل باید مستند ارائه شود. از زمانی كه نمایشگاه‌های صنایع دستی تخصصی شده‌اند و با نظارت معاونت‌های صنایع دستی برگزار می‌شوند، فروش آثار چینی یا دیگر كشورها در آن‌ها دیده نشده است. البته گاهی این آثار آن‌قدر شبیه نمونه‌ی ایرانی است كه اصلا قابل تشخیص نیست و احتمال خطا حتا برای ناظر نمایشگاه وجود دارد؛ اما تا جایی كه در توان كارشناسان صنایع دستی باشد، اجازه‌ی ورود به آثار خارجی را در نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های صنایع دستی نمی‌دهند.

البته او سخنان خود را با اشاره به بازدیدهای نوروزی که از برخی اماکن تاریخی شهرها داشت، این‌گونه ادامه داد: برخی اماكن تاریخی، زیر نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیستند و گاهی در فروشگاه‌های صنایع دستی موجود در این اماكن می‌توان فروش صنایع دستی خارجی را مشاهده كرد. برای نمونه، خانه‌ی تاریخی طباطبایی‌ها در كاشان، زیر نظر این سازمان نیست و در نوروز شاهد بودم كه صنایع دستی خارجی در فروشگاه این خانه عرضه می‌شود.

اوجانی افزود: ما نظارت بر نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های نوروزی را به استان‌ها واگذار كرده‌ایم و آن‌ها باید روی این مسأله بیش‌تر توجه و نظارت كنند.

اما با توجه به مشاهده‌های افرادی که خود دستی در هنر دارند، به‌نظر می‌رسد برخی اماکن تاریخی یا هنوز این مصوبه را نگرفته‌اند یا اجرای آن درحالی‌که بسیاری از هنرمندان صنایع دستی هم‌چنان با مشکل داشتن محلی مناسب برای فروش آثار خود مواجه‌اند، چندان جدی گرفته نمی‌شود. هم‌چنین شاید این مسأله که عرضه‌ی کپی خارجی از هنر ایرانی در این نمایشگاه‌ها بدون آن‌که کسی متوجه شود، چندان اهمیت ندارد و از نظر مسؤولان، موضوع مهمی به‌شمار نمی‌آید که تا پایان نمایشگاه هیچ اتفاقی برای این‌گونه نمایشگاه‌ها، فروشگاه‌ها و محصولات آن‌ها رخ نمی‌دهد!

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه