سه شنبه, 15ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست نام‌آوران ایرانی کوروش بزرگ همایش کورش بزرگ و ذوالقرنین

کوروش بزرگ

همایش کورش بزرگ و ذوالقرنین

گزارش و عكس: ماندانا خرم*

 

همایش یک روزه کوروش هخامنشی و ذوالقرنین با هدف ایجاد پلی مستحکم میان ایران قبل و بعد از اسلام از سوی مرکز دایره‌المعارف اسلامی با حضور جمعی از متفکران و صاحب نظران در مرکز دایره المعارف اسلامی برگزار شد.
در این همایش یک روزه که از سوی مرکز دایره‌المعارف اسلامی در سالن همایش رایزن این مرکز بر گزار شد شخصیت کوروش از ابعاد مختلف با ارایه 13 مقاله از سوی صاحب نطران پژوهشگران و استادان در سه نشست تخصصی مورد بررسی قرار گرفت و ارتباط این شخصیت بزرگ تاریخی با نام ذوالقرنین تا حد زیادی اثبات شد.
در ابتدا این نشست آقای موسوی بجنوردی رییس مرکز دایره‌المعارف اسلامی در خصوص برگزاری این همایش به حاضران گفت: هدف از برگزاری این همایش ایجاد پلی مستحکم میان فرهنگ ایران پیش از اسلام و ایران پس از اسلام است و حفظ وحدت ملی است. ما براین باوریم ایرانیان پیش از اسلام مردمی موحد و پاک دامن بودند که بنا براین تفکری که داشتند دین اسلام را با آغوشی باز پذیرفتند. کوروش بزرگ در دوره‌ای از تاریخ نوید آزادی بشر را سر داد که اگر شهری به دست سپاهی اشغال می شد تمام اموال آن شهر به غارت می‌رفت و مردم آن شهر به دست آن سپاه از لبه تیغ گذر می کردند. در زمانی که برده داری کاری مرسوم بود و دراین زمان کوروش بزرگ پادشاه ایران زمین نوید آزادی بشر را سر می‌دهد برده‌داری را کار زشت و غیر انسانی می‌داند.
در ادامه سخنرانی‌های افتتاحیه این همایش که پیش از نشست‌های تخصصی انجام گرفت استاد باستانی پاریزی خاطرات خود را در ارتباط با ترجمه کتاب ذوالقرنین برای حاضران تعریف کردند.

همچنین آقای دکتر مصطفی محقق داماد نیز در ارتباط با کوروش و دوالقرنین گفتند صفات ذوالقرنین بر کوروش منطبق است اما مدارکی بر اینکه ذوالقرنین پیامبر بوده است و جود ندارد. ایشان در ادامه سخنشان عنوان کردند این که بنشینم و تنها به گدشته افتخار کینم کار درستی نیست بلکه ما باید از گذشتگان بیآموزیم و فردا را بسازیم.
در ادامه این سخنرانی‌ها نشست‌های تخصصی آغاز شد در نشست نخست سه مقاله با عنوان های: ذوالقرنین درمنابع یهود از سوی دکتر مجتبایی. تاسیس دولت هخامنشی به قلم دکتر عنایت الله رضا و معنای نام کوروش از سوی دکتر رضایی باغ بیدی ارایه شد و مورد تحلیل قرار گرفت.

در نشت دوم، 4 مقاله با عنوان‌های ذوالقرنین و کوروش هخامنشی در نخستین منابع تاریخ اسلام از سوی دکتر سجادی. کوروش هخامنشی در منابع یونانی به قلم دکتر روزبه زرین کوب. ذوالقرنین:گزارشی اسطوره شناختی از سوی دکتر محمود جعفری دهقی و استوانه کوروش تاریخچه کشف و پژوهش‌های انجام شده بر روی آن مورد بررسی قرار گرفت.
و در نشست سوم 5 مقاله با عنوان های: آشنایی با شخصیت کوروش در منابع اسلامی از سوی دکتر پاکتچی، مجمع البحرین((وجوب)) و ((امکان)) تاملاتی فلسفی و تاویلی بر اسطوره ذوالقرنین از سوی محقق جوان اقای خداوردیان. ذوالقرنین‌ها بررسی از دیدگاه زبان شناسی تاریخ از سو ی بانو رضوان مساح. کوروش برگریده یا پادشاه؟ از سوی بانو ناهید غنی و مدیرت هوشمند کوروش از سوی دکترعلی غضنفری استاد مدیرت ارایه و مورد بررسی قرار گرفت.
در پایان این همایش فیلم شکوه ایران برای باشندگان به نمایش درآمد.
گفتنی است در این همایش بانو تهمینه میلانی به همراه دیگر بزرگان عرصه ادب فرهنگ در جمع حضور یافتند.
اقای دکتر رضایی باغ بیدی ریس نشست دوم این همایش در حاشیه این نشت به حاضران گفتند:در حال حاضر بیش از 30 هزار لوح گلی با ارزش در انبار موزه ملی نگهداری می‌شود که از ارزش پژوهشی بالایی برخوردارد است اما متاسفانه دست‌رسی به آن به خصوص برای پژوهشگران ایرانی کاری بسیار دشوار است. ای کاش سازمان میراث فرهنگی تصاویر این الوح را برای پژوهش در اختیار اساتید و پژوهشگران قرار دهد.

قابل ذکر است ذوالقرنین کلمه‌ای است عربی به معنی فردی که دارای دو شاخ یا صاحب دویست سال است. همچنین این نام در قرآن امده است و فردی است نیکوکار، پاک دامن، دوست مظلومان و دشمن ظالمان فردی که سه لشکر کشی به شرق غرب داشته و در آخر به یک منطقه کوهستانی لشکرکشی می‌کند.
تا کنون این صفت به افراد زیادی نسبت داده شده است اما به عقیده ابواکلام ازاد این فرد همان کوروش بزرگ است. تحقیقات انجام شده نیز از سوی اندیشمندان این نکته را ثابت می‌کند.

*خبرنگار ایران‌بوم

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه