یادمان
آبانبار تاریخی «ستی فاطمه» حال خوشی ندارد
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- جمعه, 19 خرداد 1391 17:32
- آخرین به روز رسانی در جمعه, 19 خرداد 1391 17:32
- نمایش از جمعه, 19 خرداد 1391 17:32
- بازدید: 4536
آبانبار تاریخی «ستی فاطمه» در یزد زیر آوار خاک و تکه آجرهای خردشده و در کنار بیتوجهی مسؤولان جان میسپارد.
nike shox mens australia women soccer players - White - DA8301 - 101 - Nike Air Force 1 '07 LX Women's Shoe | Footwear NIKE - nike air zoom super bad ii white gold 41mm - Sneakers - DialadogwashShops - W Air Max 2090 CT190 700 Barely Volt/Black/Atomic Pink - Low shoes , Women's shoes
یک دوستدار میراث فرهنگی در یزد در گفتوگو با خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دربارهی وضعیت این آبانبار تاریخی، توضیح داد: آبانبار تاریخی «ستی فاطمه» باقیمانده از دورهی تیموری، یکی از قدیمیترین آبانبارهای شهر یزد است که مورد غفلت و فراموشی مسؤولان واقع شده، این در حالی است که این آبانبار در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
امیر ترقینژاد بیان کرد: آبانبار «ستی فاطمه» با داشتن پنج بادگیر خشتی و یک مخزن بزرگ، پوششی خارج از گنبد تخممرغیشکلش دارد که با آجر پوشیده شده است. این پنج بادگیر هشتوجهی کار خنک کردن و تهویهی مخزن برای جلوگیری از فاسد شدن آب را برعهده داشتهاند.
وی دربارهی دلیل نامگذاری این آبانبار که در میدان امیرچخماق یزد قرار دارد نیز اظهار کرد: «فاطمه خاتون» همسر «امیر جلالالدین چخماق شامی» حاکم وقت یزد برای استفادهی عموم مردم دستور ساخت این آبانبار را صادر کرد. او در آبادانی یزد به همسرش یاری بسیاری رساند.
او افزود: بنا بر اعلام اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد، حدود یکهزار آبانبار تاریخی در این استان وجود دارد که تعدادی از آنها فعال است و آبگیری میشود و بقیه نیز از دور بهرهبرداری خارج شدهاند. همچنین اکنون از این تعداد آبانبار شناساییشده، 256 آبانبار در فهرست آثار ملی ثبت شدهاند. آبانبارها علاوه بر ارزش تاریخی و معماری دارای هویت تاریخی هستند و برای مردم یزد خاطرهانگیزند. در گذشته، آب شرب از طریق آبانبارها تأمین میشد و آنها در مراکز محلهها، حضور مؤثری در زندگی مردم کویر داشتند.