زیست بوم
جنگلهای طبیعی کشور، قابل بازسازی نیست
- زيست بوم
- نمایش از دوشنبه, 31 خرداد 1389 09:58
- بازدید: 3774
برگرفته از ایرنا
"ناصر مقدسی" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: به عنوان نمونه منطقه زاگرس دارای شش میلیون هکتار جنگل است که به دلیل تعلیف دائمی دام در این جنگل، خاک منطقه کوبیده شده و شرایط مورد نیاز برای رشد بذر درخت مادری از بین رفته است.
وی ادامه داد: بذر درخت مادری برای رشد و تبدیل شدن به نهال یک درخت جنگلی، احتیاج به خاکی نرم دارد، که هم اکنون به دلیل تردد بیش از حد دام در این مناطق، فشردگی خاک تغییر کرده و بذر درختان مادری نمی توانند جذب خاک شوند.
معاون سازمان جنگلها، تصریح کرد خاک جنگلها بدلیل کوبیده شدن نمی توانند زادآوری داشته باشند و حتی در صورت زادآوری، پیش از اینکه بذر به نهال درخت جنگلی تبدیل شود، توسط دام ها سرچرمیشوند.
مقدسی اظهار داشت: تغییر کابری جنگلهای طبیعی کشور به هر نوع کاربری اعم از صنعت، مسکن و جاده در مجموع اشتباه است، چرا که این تغییر کاربری روند بیابانی شدن این مناطق را تسریع میکند.
وی با تاکید بر آسیبپذیری این منابع در برابر تخریبهای انسانی، گفت: جنگلهای طبیعی کشور دارای شرایط حساسی هستند که باید به عنوان خطوط قرمز فعالیتهای توسعهای مورد توجه قرار گیرند.
معاون مناطق خشک و نیمه خشک سازمان جنگلها، ادامه داد: اشکالی که در اجرای پروژه عمرانی وجود دارد این است که مجریان این پروژه ها فکر میکنند نازلترین و ارزانترین مسیر برای اجرای عملیاتها، حرکت از راه طبیعت است.
مقدسی، جنگلها را حوزههای مولد آب توصیف کرد و گفت: اکوسیستمهای جنگلها، تولید کننده 80 درصد آب شیرین جهان هستند، به نوعی که سرمنشا تامین آب برای سدهای کارون 1، 2، 3 و 4 جنگلها هستند.
وی در خصوص بهرهبرداری از منابع آبهای زیرزمینی، گفت: بهرهبرداری از منابع آبی و سرزمینی باید براساس نیازها و با تاکید بر استعدادهای آن منطقه صورت گیرد.
به گفته وی در صورتی که استعداد مناطق به خوبی شناسایی و همچنین نوع بهرهبرداری از آن به درستی تعریف شود، همه نسلها از این منابع بهرهمند میشوند.
مقدسی با یادآوری خشک و نیمه خشک بودن غالب مناطق ایران، گفت: براساس تعاریف جهانی، بسیاری از مناطقی که در نقشههای ایران به عنوان جنگل تعریف شدند از نظر ارتفاع و حجم درختان، جنگل محسوب نمیشوند و در اثر تخریب امکان بیابانی شدن آنها وجود دارد.