جهان ایرانی
دیپلماسی علمی میان ایران و کردستان عراق
- جهان ايراني
- نمایش از پنج شنبه, 01 فروردين 1392 21:57
- بازدید: 4106
احسان هوشمند
برای نخستینبار پس از شکلگیری ساختار سیاسی نوین عراق بعد از سرنگونی صدام حسین و رسمیتیافتن و قانونیشدن دولت منطقهای کردستان عراق، گروهی از استادان، پژوهشگران و مسئولان ارشد فرهنگی و دانشگاهی آن دیار سفری به تهران داشتند. آنها در این سفر از بعضی مراکز علمی و فرهنگی کشور بازدید داشتند و در چند نشست جداگانه با بعضی از مسئولان علمی کشور و استادان و دانشجویان دانشگاه تهران گفتوگو کردند. علاوه بر این، در این سفر تفاهمنامه ای برای گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی میان دانشگاه صلاحالدین اربیل و سازمان جهاد دانشگاهی امضا شد و دفتری برای این همکاری در جهاد دانشگاهی تاسیس شد.
با وجود اهمیت دیپلماسی فرهنگی و علمی و نقش فرهنگ و دانش در تحکیم مناسبات منطقهای و جهانی، در سالیان اخیر روابط فرهنگی و علمی میان ایران و منطقه کردستان عراق نتوانسته پابهپای روابط اقتصادی و سیاسی پیش رود. هرچند روابط سیاسی امروز ایران با منطقه کردستان عراق دارای مناسبات نسبتا حسنهای است، اما این روابط با فرازونشیبهایی نیز روبهرو بوده است. در حوزه اقتصادی شرکتها و موسسههای ایرانی با وجود مزیتهای نسبی فراوان ایران نتوانستهاند از فرصتهای موجود در آن دیار به اندازه توان واقعی ایران بهرهبرداری کنند و از دیگر همسایه منطقه کردستان عراق ، یعنی ترکیه بسیار عقب ماندهاند. در حوزه فرهنگی و علمی نیز این روابط تا این اواخر بسیار محدود بود.
مشترکات فرهنگی بسیار زیاد میان ایران با کردهای عراق و ظرفیت بزرگ ناشی از آن برای توسعه روابط ، کمتر مورد توجه طرفین قرار داشته است و برای استفاده و گسترش آن برنامهریزی خاص و ویژهای صورت نگرفته است. زبانها و گویشهای متنوع کردی بخشی از زبانهای ایرانی است و نزدیکی فرهنگی میان دو طرف و همچنین اهمیت جشن نمادین و هویتی نوروز برای کردها و همه باشندگان حوزه ایران تمدنی و فرهنگی یکی از ظرفیتهایی است که نشان میدهد تا چه میزان میتوان بر تعمیق روابط فرهنگی کوشید؛ امری که در اهمیت آن حرف و حدیثی نیست اما برای گسترش آن ، شوربختانه ، گام درخور و عملیاتی ویژهای برداشته نشده است.
حضور چنددهساله گروه بسیار زیاد و چند دههزارنفری از پناهندگان و میهمانان کُرد عراقی در ایران در پنج دهه گذشته و تعامل عمیق فرهنگی و اجتماعی این گروه بسیار بزرگ با مردم ایران ، یکی دیگر از ظرفیتهای دیدهنشده در گسترش روابط فرهنگی و اجتماعی طرفین است. ضمن آنکه ایرانیان در سالهای رنج و خونریزی و انفال و بمباران شیمیایی کردهای عراقی توسط بعثیهای حاکم بر عراق ، بهویژه در دوره سراسر جنایت حکومت صدام حسین ، همواره در کنار مردم کرد عراق و همراه آنان و در حد توان مرهمگذار زخمهای خونین آنان بودند. بسیاری از آسیبدیدگان و زخمیهای این دوران سخت و مبارزه، اعم از پیشمرگان و خانوادههای آنان اعم از پیر و جوان و کودک، سلامتی خود را تحت مراقبتهای پزشکی و درمانی کارکنان بیمارستانهای ایرانی بازیافتهاند. در ماجرای حلبچه، تنها حامی و یاور مردم بلادیده آن دیار ، ایرانیهایی بودند که با نثار جان خود به یاری آسیبدیدگان کرد عراقی برخاستند.
با وجود این برجستگیهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در روابط تاریخی طرفین و اهمیت راهبردی آن، تلاشهای صورتگرفته برای استفاده از این ظرفیت بزرگ، چندان متناسب و درخور این پیوندها نبوده است. بیگمان حوزه علم، فرهنگ و هنر یکی از حوزههایی است که بر بستر آن میتوان برای تعمیق روابط طرفین کوشید. اینک و با توجه به ساختار سنی جمعیت کشور و کاهش سهم جوانان در این ساختار و نیز گسترش دانشگاههای کشور، بسیاری از ظرفیتهای دانشگاهی کشور خالی است و میتواند موقعیتی برای پذیرش دانشجویان علاقهمند کُرد عراقی برای ادامه تحصیل باشد.
برنامهریزی جامع و چندجانبه دانشمحور و پژوهشمحور برای جذب دانشجو از منطقه کردستان عراق در دانشگاههای معتبر و برجسته کشور در مقاطع مختلف و در رشتههای گوناگون یکی از حوزههایی است که توجه جدی و کارشناسانه به آن میتواند زمینه گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی میان طرفین را به ارمغان بیاورد. نیاز کردستان عراق به بازسازی خرابیهای ناشی از دهها سال جنگ و ویرانی و نیز نیازمندیهای توسعهای این منطقه ، موجبشده در سالهای اخیر چندینهزار داوطلب کرد عراقی برای تحصیلات عالیه به دانشگاههای کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی فرستاده شوند، در حالی که سهم ایران از اعزام این داوطلبان برای تحصیل در ایران بسیار ناچیز بوده است. شناخت ظرفیتهای طرفین برای جذب مناسب دانشجو و نیز برطرفکردن موانع اداری و بوروکراتیک این مهم باید در دستور کار طرفین قرار گیرد. بعضی از دانشگاههای کشور در حوزههای پزشکی، فنی و مهندسی و علوم انسانی در ردیف دانشگاههای معتبر جهانی قرار دارند. برای جذب دانشجو و داوطلبان کرد عراقی در این دانشگاهها باید برنامهریزیهای لازم انجام شود. گسترش رشتههای پژوهشمحور در مقطع دکترا برای جذب مربیان دانشگاههای منطقه کردستان عراق و ارتقای مدارج علمی آنان از فوقلیسانس (کارشناسی ارشد) به دکترا یکی از زمینههایی است که به سرعت میتواند در دستور کار قرار گیرد.
در حوزه آموزش عالی و بهویژه بازآموزی استادان دانشگاهها، برگزاری دورههای بازآموزی کوتاهمدت یا میانمدت استادان و پژوهشگران نیز از دیگر حوزههایی است که میتواند در برنامههای پیشرو برای آن برنامهریزیهای لازم صورت گیرد. در کنار این برنامههای آموزشی و دانشگاهی تلاش برای انتقال تجارب و دستاوردهای علمی و پژوهشی ایران در حوزههایی که در مرز علم روز جهانی قرار دارد، یکی از مباحثی است که در صورت علاقهمندی طرفین میتواند مورد توجه واقع شود. تاسیس پژوهشکدههای علمی در حوزه های مختلف علمی و پزشکی ، راهی برای آسان کردن این نوع ارتباطات خواهد بود. انجام پروژههای علمی مشترک با دانشگاهیان کرد عراقی یکی از راههای گسترش این مناسبات است. برگزاری نشستهای فرهنگی و علمی منظم و دائمی میان طرفین، برگزاری المپیادهای علمی- دانشجویی و دانشگاهی، ورزشی و هنری از جمله روشهای تحکیم مناسبات است.
در نتیجه حضور هیات دانشگاهی اربیل در تهران « دفتر همکاریهای علمی و فرهنگی ایران و منطقه کردستان عراق » افتتاح شد. برداشتهشدن نخستین گام جدی برای نهادمندکردن روابط علمی و فرهنگی از دستاوردهای با اهمیت این سفر بود. این دفتر با رویکردی علمی و پژوهشمحور و با شناسایی ظرفیتهایی بسیار گسترده طرفین برای تعمیق همکاریها در حوزههای بسیار متنوع و گوناگون فرهنگی، علمی، پژوهشی و نیز انتشار نشریات تخصصی به زبانهای فارسی و کردی ، میتواند نقش بنیادینی در این مهم ایفا کند . جذب محققان و پژوهشگران علاقهمند و برجسته طرفین برای همراهی و همکاری با این دفتر و در نتیجه شناسایی ظرفیتهای متنوع و نوین برای همکاری و ارائه رویکردهای خلاقانه برای تعمیق روابط طرفین ، حائز اهمیت بنیادی است.
گسترش مناسبات علمی و فرهنگی میان طرف ایرانی با منطقه کردستان عراق ضرورتی است که تاکنون از نظرها مغفول مانده بود. در این زمینه ، تلاش نخبگان و پژوهشگران و استادان دانشگاهها و هنرمندان میتواند سهمی با اهمیت داشته باشد. برای این منظور برگزاری تورهای علمی و فرهنگی برای استادان و محققان دانشگاههای دوطرف و نیز روزنامهنگاران ، راهی است که از طریق آن، هم زمینه ارتباط شخصی و عینی برای علاقهمندان مهیا میشود و هم واقعیتهای بیواسطه میتواند راهگشای تلاشهای آتی باشد.
برگرفته از تارنمای ایرانچهر به نقل از روزنامه بهار ، شماره ۸۲ ، یکشنبه ۲۰ اسفندماه ۱۳۹۱ (با ویرایش)