دوشنبه, 14ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست گردشگری از طبیعت بکر تا چناره‌های کهنسال، ظرفیت دست نخورده گردشگری تفرش

گردشگری

از طبیعت بکر تا چناره‌های کهنسال، ظرفیت دست نخورده گردشگری تفرش

استان مرکزی، سرزمین جاذبه های بکر و متفاوت است، جاذبه هایی که در نقاط مختلف آن دیده می شود و یکی از آن مناطق شهرستان تفرش است که با نام و یاد بزرگ مرد فیزیک ایران عجین شده و از طبیعت بکر تا چناره های کهنسال، و جاذبه های فرهنگی و دینی، ظرفیت دست نخورده گردشگری است.

991 - CN9671 - Blauw - Nike Air Max 1 By You Custom herenschoen - nike air max lays blue cheese commercial actor | Nike Air Force 1 Shadow Black Friday Sale , IetpShops , nike tiempo leather turf 2010

به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان تفرش واقع در استان مرکزی در221 کیلومتری جنوب غربی تهران در مختصات جغرافیایی 34 درجه و 41 دقیقه عرض شمالی و 50 درجه طول شرقی واقع است.

‌این شهرستان در داخل حوضه آبریز رودخانه آبکمر به ارتفاع یک هزارو 900 متر از سطح دریا آزاد واقع است و از طریق رشته کوه مرکزی‌ایران از سمت شرق،جنوب و غرب محصور بوده و با شیب تندی به دره پرآب قره چای ختم می شود.مساحت‌این شهرستان دو هزارو784 کیلومتر مربع است.

شهرستان مصفای تفرش از شمال به شهرستان ساوه، از شرق به شهرستان قم، از جنوب به شهرستانهای آشتیان و اراک و از سمت غرب به شهرستان اراک محدود می شود.
 
تفرش، دیرینه ای به نام گبرش
 
دیرینگی این شهر به پیش از اسلام می‌رسد و اغلب نام نخستین آن را گبرش می‏دانند که از گبر به معنی زرتشتی می‌آید. در دوران بعد از ورود اسلام و حاکمیت اعراب و زبان عربی بر ایران تفرش، طبرس نیز گفته شده‌است.
 
کهن ترین کتاب جغرافیایی که نام تفرش درآن دیده می شود البلدان یعقوبی است که نویسنده نام تفرش را در تالیف خود طبرس tabres آورده است.
 
 
 

 
تفرش، شهرعلم و دانش
 
تفرش از قدیم به سبب درصد بالای با سوادان و اهل علم و دانش نسبت به سایر نواحی‌ایران، به ویژه در دوره‌های صفویه و قاجاریه مورد توجه بوده است.
 
میرزاهای تفرشی، آشتیانی ، فراهانی و گرکانی مهم ترین مشاغل دولتی را دراختیار داشتند وگفتنی است که مردم تفرش و مناطق همجوار آن (آشتیان و فراهان) از قدیم به خط خوش و سواد و علم شهره بودند و از اهل دفتر و دیوان به شمار میآمده اند.
 
دانشمندان و بزرگان بسیاری از‌این خطه برخاسته اند که اغلب آنها در خارج از موطن خویش نشو و نما کرده و به شهرت رسیده اند و برخی وابسته شهر و دیاری دیگر شناخته شده اند.
 
از جمله شیخ تبرس( طبرس) است که امروزه کمتر کسی از تفرش بودن او آگاه است . حکیم نظامی نیز که به گنجوی شهرت یافته از‌این جمله است.
 
از دیگر دانشمندان و بزرگان‌این شهر می توان استاد عباس سحاب پدر جغرافیا و کارتوگرافی‌ایران و پروفسور سید محمود حسابی را نام برد.
 
شش ناو، تنها مسجد چوبی کشور در تفرش

بسیاری از مکانهای تاریخی‌این شهرستان حکایت از قدمت‌این شهرستان دارد.
 
مسجد جامع شش ناو به عنوان تنها مسجد چوبی کشور در این شهر قرار داردو قدمت آن به دوران قاجار می رسد که تعزیه با حضور بهترین تعزیه خوانان کشور در آن اجرا می شد.
 
این مسجد هم اکنون نیز محل و مامن مومنان و عزاداران حسینی برای برگزاری مراسم تکریم و تعزیت ائم است.
 
امامزاده محمد ازآثارعصر صفویه، بقعه ابوالعلی از بناهای سده هشتم هجری، تکیه زاغزم، امامزاده بی بی متین و آب انباربلور از بناهای دوره قاجاریه از دیگر جاذبه های این شهر است.
 
 
 
 
طبیعت بکر تفرش، ظرفیت در گردشگری سلامت

برخورداری شهر تفرش از طبیعت بکر و آب و هوای مطلوب را بهترین ظرفیت موجود در استان برای توسعه گردشگری سلامت عنوان کرد.
 
شهر تفرش به دلیل برخورداری از طبیعت بکر منطقه‌ای مناسب برای توسعه گردشگری سلامت به شمار می‌رود و در این راستا سال گذشته نیز به عنوان پایلوت گردشگری سلامت استان انتخاب شد.
 
مجتبی رضوانی سرپرست میراث فرهنگی استان مرکزی، در این باره گفت: شرایط اقلیمی، موقعیت جغرافیایی، کوهستانی بودن منطقه، وجود باغ‌ها و فضاهای سبز، آب معدنی گراو و جاذبه‌های طبیعی دره، وجود چشمه‌های متنوع و غارها از مهمترین ظرفیت‌های طبیعی این شهرستان به شمار می‌رود.
 
تفرش، شهر آرامش
 
تفرش در مسیر دیگر شهرهای استان مرکزی و سایر استان‌ها قرار ندارد و از این رو دارای سکوت و آرامشی منحصر به فرد است که هوای پاک آن مکمل آرامش بخشی این شهر کوچک شده است.
 
این شهر خالی از صنایع آلاینده و مزاحم آرامش است و اکنون به عنوان یکی از ییلاق های کشور مطرح است.
 
احداث مجتمع پرواز، احداث مرکز نجوم و رصدخانه، تله‌‌‌کابین، پیست اسکی، سایت اسب‌دوانی، ساماندهی تفرجگاه‌های طبیعی گیان و نقره‌کمر از برنامه‌های پیشنهادی توسعه گردشگری این شهر است.
 
چنارهای کهنسال، ظرفیت دیگر گردشگری
 
یکی از ظرفیت های جالب تفرش، چنارهای کهنسال این شهر سات که با قطرهای زیاد حنه های دیدنی از تلاش حیات و طبیعت را پیش چشم می گذارد.
 
درختان چنار کهنسال شهر تفرش از شهرت خاصی در سطح استان برخوردار هستند و از این رو اداره ‌کل میراث ‌فرهنگی استان نسبت به ثبت این درختان در فهرست میراث ملی کشور اقدام کرد.
 
 
 
 
سرپرست میراث فرهنگی استان مرکزی با اشاره به پذیرش پرونده ثبت این آثاردرهمایش ثبت و دریافت شماره ملی برای این درختان گفت: درختان کهنسال چنار در جای جای این شهر وجود دارند که قدمت تعدادی از آن‌ها به بیش از یک‌هزار سال باز می‌ شود.
 
مجتبی رضوانی افزود: درخت چنار مسجد جامع ششناو و مسجد وقف ‌محله مهم‌ترین درخت‌های چنار این شهر است که هر ساله افراد بسیاری که در قالب تورهای طبیعت‌گردی به تفرش می‌روند، از این درختان دیدن می‌کنند.
 
گره خوردن قابلیت گردشگری مذهبی و طبیعی در تفرش
 
رضوانی در ادامه گفت: از آن‌جا که این درختان در کنار مکان‌های مذهبی همچون امامز‌اده‌ها و تکایا قرار دارند، بنابراین در قالب یک مجموعه فرهنگی که از ظرفیت گردشگری بالایی برخوردار هستند، قابلیت معرفی دارند.
 
رضوانی افزود: شهر تفرش به دلیل برخورداری از شرایط آب و هوایی مساعد و طبیعت خاص مورد توجه بسیاری از طبیعت‌گردان قرار دارد از این رو وجود چنین درختانی به غنای ظرفیت‌های طبیعی این شهر افزوده است.
 
غار قندیل جاذبه زیبای طبیعت تفرش
 
در زیراین کوه امجک چشمه ای قرار دارد که از سقف صخره می چکد و به دلیل اینکه جنس سنگ آهکی است بر اثر گذشت زمان دو استلاکمیت (قندیل) به وجود آمده که از سقف کوه آویزان است و مانند سینه است و نام آن کوه را به واسطه این دو قندیل نامگذاری کردند.
 
غار امجک در ارتفاع یک هزارو900 متری از سطح دریا و در فاصله 63 کیلومتری شمال غربی تفرش بر فراز دره سلطان امجک قرار گرفته است ورودی آن دیواره ای به طول 12 متر دارد که برای ورود به آن باید به کمک ابزار از این دیواره گذشت.
 
 
 
 
در آنجا نردبانی به طول ده متر ساخته شده و پس از فرود منطقه استلاگیت ها و استلاکمیت ها قرار دارد که به علت اینکه تاکنون کسی به آن دسترسی پیدا نکرده است بکر و دست نخورده باقی مانده و پایین تر از آن دهلیزی با حوض پر آب دیده می شود.
 
همچنین دو دیواره به ارتفاع هفت متر و دیگری به ارتفاع دو متر در مسیر غار نوردان قرار می گیرد و در انتهای راهروئی با مجموعه بسیارزیبایی از گلفشنگهای سقف و دیوار، ما را به انتهای غار که زیستگاه خفاشان است هدایت می کند.

در کنار قابلیت های گردشگری تفرش، این شهر مهد علم و هنر است، از سویی مهد هنر تعزیه و از سوی دیگر مهد پرورش مردانی چون دکتر حسابی مرد فیزیک ایران و جهان است.
 
این شهرستان مردمانی با فرهنگ و سواد دارد که در کمتر نقطه ای از کشور سابقه دارد و دارای روستاهایی است که تمام اهالی آن سواد دارند و از علم و دانش اندوخته ای دارند.
 
یادگار کهن بزرگان این دیار دکتر حسابی است که اکنون مقبره او در شهر تفرش به مرکز رفت و آمد دانش دوستان تبدیل شده است و همین امر کافی است برای توجه به ابعاد گردشگری این شهر است.
......
 
شکوفه راستین

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه