جمعه, 10ام فروردين

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی زیست بوم جنگل‌های مخروبه؟

زیست بوم

جنگل‌های مخروبه؟

 

برگرفته از همشهری آنلاین- دكتر اسماعیل كهرم

دکتر اسماعیل کهرمدر خبرها آمده بود كه در سفر استانی دولت، بخشی از جنگل‌های مخروبه برای توسعه صنعتی پیشنهاد شده‌اند.
این پیشنهاد از طرف مقامات استان گیلان مطرح شده و آرزوی دوستداران محیط زیست آن است كه این طرح هیچ وقت به اجرا  در نیاید.

راستی جنگل مخروبه یعنی چه و واگذاری برای صنعت چه معنی دارد؟ چنین به‌نظر می‌رسد كه مقصود از جنگل‌های مخروبه، نقاط جنگلی هستند كه در اثر فشارهای اجتماعی و اقتصادی (مسائلی مانند قطع درختان، چرای بی‌رویه داخل جنگل، پختن ذغال، قاچاق چوب و...) از حالت جنگل متراكم خارج شده‌اند و درختان كمتری در آن مشاهده می‌شود.

اطلاق صفت مخروبه برای جنگل، من را به یاد عبارت خانه كلنگی انداخت كه واسطه‌های فروش به هر خانه و ساختمان مسكونی نسبت می‌دهند و البته هدف بی‌مقدار  نشان دادن ملك و كاهش قیمت آن است.

 آیا به راستی در مورد جنگل‌ها هم وقتی آنها را مخروبه می‌خوانند هدف بی‌ارزش و یا كم‌ارزش نشان دادن آنها نیست؟ ولی آخر چرا باید  پاره‌ای از جنگل‌های كهن «هیركانی» كه یادگار دوران سوم زمین‌شناسی و دارای دیرینه 3 میلیون ساله هستند اینگونه بی‌ارزش قلمداد گردند؟

حقیقت آن است كه جنگل‌های شمال ایران چنان تحت فشار قرار گرفته كه به حداقل سطح ممكن تنزل كرده‌اند به‌طوری كه به گفته مقامات سازمان محیط زیست به حد غیرقابل بازگشت رسیده است.

از طرفی آگاهی و علاقه مردم كه همیشه جلوتر از مقامات حركت می‌كنند، مانع از اختصاص جنگل‌های شمال برای ایجاد كارخانه و ساخت و سازهای گوناگون است و یا لااقل به‌طور آشكار نمی‌توان اینگونه عمل كرد.

ما حدود 550 هكتار جنگل تنك داریم و طرح‌های جنگل‌كاری در بخشی از آنها اجرا شده. بقیه را از تعرض انسان و دام محافظت كنید، مادر طبیعت می‌داند كه فرزند خود را چگونه مداوا كند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید