جمعه, 25ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی زیست بوم جلوی تخریب غارها را بگیریم

زیست بوم

جلوی تخریب غارها را بگیریم

تخریب غارهای ایران شتاب یافته است

به نقل از
ایران‌نامه: روند تخریب غارهای ایران از طریق توریستی کردن آن‌ها، یادگاری نوشتن روی دیوار غار، رنگ‌پاشی بر روی غارسنگ‌ها و شکستن آنها، زباله‌ها و پسماندهای به جامانده از بازدید کنندگان، معدن‌کاری و سد‌سازی در اطراف غارها، تخریب و باز کردن دهانه غارها برای سهولت ورود و خروج افراد، گنج‌جویی و حفاری‌های غیر مجاز در غارها شتابی روز افزون یافته است. به گزارش ایران‌نامه، مهرداد حاجی‌هاشمی عضو انجمن غارشناسان و غارنوردان ایران با بیان این مطلب افزود: «شوربختانه گروه‌های کوهنوردی و گردشگری با نفرات زیاد از حد و بدون پوشاک مناسب غارنوردی، کلاه کاسک، هدلامپ و بدون دانش و آگاهی، به صورت بی‌رویه از غارها بازدید نموده و علاوه بر این‌ که غارها را تخریب می‌کنند به خودشان هم آسیب می‌زنند.

سرپرست گروه غارشناسی و غارنوردی اصفهان در ادامه گفت: «در ایران، کوهنوردان و سنگ‌نوردان پس از مدتی که به کوهنوردی، سنگ‌نوردی و گردشگری پرداختند در وقت‌های بیکاری یا باز نشستگی و به قول خودشان (زنگ تفریح) به غارپیمایی و غارگردی با نفرات زیاد می‌پردازند که نتیجه چشمگیر این غارپیمایی‌های بی‌رویه و غیر اصولی،  به صورت تخریب، شکستن غارسنگ‌ها، نوشتن یادگاری ها، به هم زدن اکوسیستم جانوری غارها، انباشته شدن زباله ها و آلوده‌سازی محیط حساس غارها بروز پیدا کرده است».

وی در ادامه ضمن انتقاد از روش‌های فعلی مطالعه بر روی غارهای ایران تاکید کرد: «کوه‌های ایران با وجود بافت‌های آهکی گسترده هنوز به طور کامل مورد مطالعه قرار نگرفته و مناطق کارستی زیادی که غارهای آهکی در آن شکل می‌گیرند، در ایران کاوش نشده است و متاسفانه در ایران اکثر غارهای کشف شده توسط محلی‌ها، گنج‌جویان و سود جویان بر اساس افسانه‌های قدیمی پیدا شده‌اند و یا به صورت اتفاقی توسط کوهنوردان کشف شده‌اند».

این مربی غارنوردی در ادامه به بیان اهمیت مطالعات غارشناسی پرداخت و گفت: «غارشناسی و غارنوردی در تمام دنیا به گونه‌ای دیگر است و کاربرد های آن در آب‌شناسی، طرح‌های بزرگ ساختمانی، سد‌سازی، راه‌سازی، در ساخت پل‌ها و تونل‌ها و در رشته‌هایی نظیر زمین‌شناسی، باستان‌شناسی، زیست‌شناسی، چینه‌شناسی، دیرینه‌شناسی اهمیت و کاربرد فراوانی دارد».

حاجی هاشمی در ادامه خواستار توجه بیشتر به رشته غارشناسی و غار نوردی شد و گفت: «انقلاب غارنوردی در ایران 2 سال است که آغاز شده و آن را هم مدیون اتحادیه جهانی غارشناسی هستیم؛ متاسفانه تا قبل از اردوی بین‌المللی غارشناسی در سال 2008، غارنوردی در ایران کم اهمیت بود زیرا غارنوردی زیر نظر فدراسیون کوهنوردی بود و هیچ تلاشی برای بهبود و گسترش علمی و عملی این رشته توسط این مرجع مدعی صورت نگرفت. امروز فدراسیون، هیات‌ها و گروه‌های کوهنوردی باید خود را به دانش روز این رشته تجهیز کنند تا کمتر شاهد حوادث مرگبار در غارنوردی و همچنین تخریب غارها باشیم».

سرپرست گروه غارشناسی و غارنوردی اصفهان از همه غارنوردان و گردشگران و دوستداران طبیعت خواستار شد: «بیایید جلوی تخریب غارها را بگیریم و از آنها حفاظت کنیم. غارها را به همان وضعیتی که هنگام ورود شما بوده ترک کنید، وقتی به غاری می‌روید از خود چیزی در آنجا جانگذارید و هنگامی که از غاری خارج می‌شوید، هیچ چیز با خود بیرون نیاورید. این کار فقط با بالا رفتن دانش خود و دیگران در مورد غارها ممکن است».

 


نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید