یادمان
مسئولان طرقبه بی تفاوت به تخریب آثار باستانی
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- شنبه, 04 ارديبهشت 1389 06:22
- آخرین به روز رسانی در شنبه, 04 ارديبهشت 1389 06:46
- نمایش از شنبه, 04 ارديبهشت 1389 06:22
- بازدید: 4727
به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، کهن ترین این آثار خط نگاره هایی هستند که بر روی سنگها و صخره ها توسط بشر اولیه حک شده است.
مطالعات انجام شده در شهرستان طرقبه شاندیز حاکی از وجود نمادها و هنرهای صخره ای است که بر دیوارهای سنگی، کوه ها و دره ها دیده می شود.
این نقوش در نقاط مختلفی از جمله کمر مقبولا، دره داغستان، چشمه عسل، کلاته زیری، کلاته کوهی، مسیر رودخانه سربرج، مسیر گراخک به زشک و... قابل مشاهده است.
طی سالیان گذشته این آثار تاریخی و باستانی موجود در شهرستان با بی توجهی آشکاری از سوی مسئولان مواجه شده به طوری که امروز باید شاهد صدمات جبران ناپذیری بر پیکره این آثار باشیم.
یکی از مناطقی که از این آسیبها مصون نمانده، منطقه زیبای کمرمقبولاست که حدود سه کیلومتری شهر طرقبه واقع شده است.
وجود سنگهای حیرت انگیز که اشکال مختلفی از انسان و حیوان را در خود جلوه گر ساخته و نیز وجود سنگ نگاره های بسیار زیبا، این منطقه را منحصر به فرد کرده اما متاسفانه این روزها به دلیل سکوت مسئولان مربوطه باید شاهد از بین رفتن بسیاری از این آثار باشیم.
تخریب آثار باستانی منطقه طرقبه - شاندیز
کارشناس تاریخ در رابطه با آثار تاریخی و لزوم حفاظت از آنها به خبرنگار مهر گفت: در بخش سرسبز طرقبه آثار باستانی زیادی وجود داشته و دارد که البته برخی تخریب شده اند و تعدادی هم باقیمانده که سنگ نگاره های دره داغستان و کمرمقبولا از جمله آثار باقیمانده اما در معرض تهدید محسوب می شود و متاسفانه مرجعی کار حفاظت از آنان را به عهده نمی گیرد، حتی مسئولان محل نیز چندان تمایلی به حفظ و برنامه ریزی جهت نگهداری از آن نشان نمی دهند.
مقدم ادامه داد: شدت تخریبها به حدی رسیده است که بی شک اگر این روند ادامه پیدا کند ظرف چند ماه آینده دیگر سنگ نگاره ای وجود نخواهد داشت البته نگهداری فقط یک قسمت از کار است و باید به نوعی از این آثار ارزشمند استفاده کرد تا منبع درآمدی برای شهر محسوب شود.
وی افزود: با استفاده از نظرات کارشناسان می توان سنگ نگاره ها را جمع آوری کرد و به محل دیگری انتقال داد تا کم کم یک موزه برای شهر با استفاده از دیگر آثار باقیمانده شکل داد که البته این طرح به مسئولین بالادستی منتقل شده و نیاز به پیگیری دارد.
آثار تاریخی طرقبه به سنگهایی برای ویلاسازی تبدیل شده است
رفیعا یکی از فعالان فرهنگی شهرستان نیز در رابطه با جلوگیری از تخریب اینگونه آثار باستانی به خبرنگار مهر گفت: به خاطر وجود سنگ های گرانیت که در کمر مقبولا وجود دارد چند سال پیش یک سرمایه دار معدن برای استخراج گرانیت از صنایع و معادن مجوز گرفته بود اما مردم اعتراض کردند و شورای شهر نیز که از مردم است وارد شد و موضوع را حل کرد اما باز در حال حاضر می بینیم به مراتب وحشتناک تر سنگ های آن منطقه را به عنوان نخاله ساختمان می برند، فاجعه تا آنجا که عده ای ویلا می سازند و برای زییا سازی کف حیاتشان از سنگ های گرانیت کمرمقبولا استفاده می کنند، آثار تاریخی تخریب می شود و مسئولان نیز نظاره می کنند.
رفیعا افزود: من معتقدم در این قضایا بعضی از مسئولان دست دارند و باید به مردم ثابت کنند که نقشی نداشته اند چرا که از طرفی ادعا می کنند که در این منطقه در آینده شهر تمدن ها احداث می شود اما از طرف دیگر جلوی تخریب آثار باستانی را هم نمی گیرند.
سنگ نوشته های چند هزار ساله در کمر مقبولا
وی با بیان اینکه در کمر مقبولا سنگ نوشته هایی با قدمت چند هزار ساله داریم، اظهار داشت: سال های سال است که مردم تقاضای حفاظت از این آثار را دارند اما مسئولین توجهی به این امر ندارند، ما در طرقبه آثاری مثل سی و سه پل اصفهان که نداریم، هر چه داریم همین هاست که باید حفظ شود.
رفیعا خاطر نشان کرد: هر روزی که به آنجا می رویم باید شاهد تخریب تازه ای باشیم و حسرت بخوریم، کسانی که مسئول حفاظت از این آثار هستند نه تنها تعلل می کنند که متاسفانه نسبت به بعضی از سودجویی ها چشمشان را می بندند.
یکی از شهروندان طرقبه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه منطقه کمر مقبولا از مناطق بکر و باستانی شهرستان است، افزود: در این منطقه سنگ نگاره هایی با قدمت بسیار زیاد داریم که از اجداد و نیاکان ما به یادگار مانده است که مدتی است توسط افراد سودجو و فرصت طلب مورد هجوم و تاخت و تاز قرار گرفته و سنگ نگاره های این منطقه را تحت عنوان سنگ معدن تخریب و به یغما می برند که اگر مسئولان و اهالی منطقه پیش از این غفلت کنند در آینده ای نه چندان دور این منطقه زیبا و دیدنی ویرانه ای بیش نخواهد بود.
وی ادامه داد: تا کنون به علت غفلت بعضی از مسئولان خساراتی خواسته یا ناخواسته به منابع طبیعی و اماکن باستانی شهرستان وارد شده که قابل جبران نیست، برای مثال قلعه قدیمی طرقبه با سابقه چند صد ساله است که محل زندگی اجداد ما طرقبه ای ها بوده و در حال حاضر توسط یکی از ادارات دولتی به تصرف درآمده و فقط کارکنان همان اداره می توانند از محل استفاده کنند، حال تقاضای ما از مسئولین این است که تا دیر نشده و کمر مقبولا هم به سرنوشت دیگر اماکن باستانی طرقبه گرفتار نشده گامی بردارند.
محور اصلی باید میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان طرقبه شاندیز باشد
رئیس شورای اسلامی شهر طرقبه با بیان اینکه یکی از جایگاه های هویت و تمدن، آثار باستانی است، گفت: گذشتگان برای خلق این آثار آن هم با ابزارهای ابتدایی زحمات و تلاشهای بسیاری کشیده اند و حفظ و نگهداری از این آثار نسبت به خلق آن کار سختی نیست و این به عهده تک تک افراد به صورت عام و افرادی که در جایگاه مسئولیتی قرار دارند به صورت خاص است.
علیرضا معافیان افزود: در شهرستان طرقبه شاندیز آثار باستانی با قدمت های هزار ساله داریم که از جمله می توان به قلعه های مختلف که در اکثر روستاهای شهرستان وجود داشته و نیز سنگ نگاره هایی که در مناطق مختلفی از شهرستان دیده می شوند، اشاره کرد.
وی با بیان اینکه منطقه کمرمقبولا به نوعی با مردم طرقبه پیوند خورده، ادامه داد: وجود سنگ های عظیم با شکل های زیبا و نیز وجود سنگ هایی که تصاویر حیوانات بر آنها حک شده این منطقه را از دیرباز و در ایام مختلف سال کانون توجه اهالی طرقبه قرار داده است.
رئیس شورای اسلامی شهر طرقبه یادآور شد: به دلیل وجود سنگ های گرانیت در کمرمقبولا، متاسفانه در یک برهه از زمان مشخص شد که با یک شرکتی قراردادی بسته شده و از منطقه سنگ گرانیت استخراج می کنند و بدون اینکه تاریخچه منطقه را بدانند و نیز بدون اینکه مسئولین وقت، منطقه را به آنها معرفی کنند که اینجا یک حریمی دارد و باید کاملا حفظ شود، آمدند و حتی قسمت هایی از سنگ ها شکسته شد اما حدود 70 درصد به صورت دست نخورده باقی ماند که پیشگیری از همان موقع به صورت خاص آغاز و قرارداد لغو شد و شهرداری به صورت جدی به این قضیه ورود پیدا کرد تا آنها را حفظ کند.
وی افزود: در حدود 700 متری از کمرمقبولا منطقه ای وجود دارد که اراضی آن شخصی است، در آنجا سنگ نوشته هایی را داریم که بعضی از آنها تخریب شده اما هنوز قسمت اعظم آن باقی مانده است و با مالک آنجا مذاکره شده که آن قسمتی که ملک خصوصی است خریداری شود تا از آثار بجامانده حراست و نگهداری شود.
معافیان ابراز داشت: اخیرا متاسفانه غفلتی شده و عده ای دوباره شروع به تخریب کرده اند و ما به خاطر محدودیت هایی موجود تاکید کردیم که حداقل اجرائیات شهرداری با سازوکاری که دارند حضور پررنگ تری را در منطقه داشته باشند تا جلوی تخلفات تا حدودی گرفته شود.
رئیس شورای اسلامی شهر طرقبه افزود: اگر می خواهیم این آثار تاریخی حفظ شود باید میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان طرقبه شاندیز محور اصلی باشد و با حساسیت بیشتری مسائل را پیگیری کرده و این آثار را شناسایی و برای هر کدام شناسنامه صادر کند.
وی خاطرنشان کرد: ما به عنوان شهرداری و شورای شهر طرقبه به اندازه توانایی خود برای حفظ و حراست از آثار تاریخی شهر، آمادگی خود را اعلام می کنیم و امیدواریم ظرف دو ماه آینده این قضیه حل شود چراکه به اندازه کافی طولانی شده است.
در این خصوص به سراغ مسئولان مربوطه در میراث فرهنگی و گردشگری رفتیم ولی آنها حاضر به مصاحبه با خبرگزاری مهر نشدند.
به امید روزی که مسئولان از خواب غفلت بیدار شوند و جهت حفظ این میراث، قدمی بردارند چرا که شهرستان طرقبه شاندیز از آثار باستانی منحصر به فردی برخوردار بوده که بسیاری از آنها مثل قلعه های تاریخی و سنگ نگاره هایی که روزی افتخار این منطقه بوده، به کلی تخریب شده و تعدادی هم که باقیمانده در معرض تهدید قرار دارند.
امیدواریم آن روز دیگر دیر نباشد.