شش اثر جديد در فهرست حافظه جهاني ايران به ثبت رسيد
- ميراث معنوي
- نمایش از پنج شنبه, 06 اسفند 1388 14:00
- بازدید: 3073
به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، «پنج گنج» یا «خمسه»، بزرگترین اثر ادبی ایران شامل پنج منظومه به نظم شامل مخزن الاسرار، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، هفت پیكر و اسكندرنامه سروده نظامی گنجوی، سراینده نامدار منظومههای عاشقانه و شعر تمثیلی در زبان فارسی است كه در سالهای 535- 599 هجری قمری به رشته تحریر درآمده است .
به دلیل اینكه نسخ متعددی از خمسه در كتابخانههای ایران و جهان موجود است، پنج نسخه شاخص از این اثر كه از لحاظ قدمت یا نفاست اهمیت دارند برای ثبت در حافظه جهانی ایران برگزیده شدهاند.
این نسخهها كه از لحاظ قدمت و آرایههای هنری دارای ویژگیهای بسیار برجسته و متمایز از سایر نسخ شناخته شده در جهان هستند در كتابخانه مركزی دانشگاه تهران، كتابخانه و موزه ملی ملك، موزه ملی ایران ، كتابخانه كاخ گلستان و كتابخانه مدرسه شهید مطهری نگهداری میشوند .
«التفهیم لاوائل صناعةالتنجیم»، تنها اثر فارسی ابوریحان محمدبن احمد بیرونی خوارزمی، دانشمند پرآوازه ایرانی درباره اخترشماری (احكام نجوم) است كه ابوریحان آن را در سال 420 هجری قمری نوشته است.وی التّفهیم را به عنوان خودآموز نجوم و به شیوه پرسش و پاسخ تنظیم كرده است.
قدیمیترین نسخه این اثر در كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شورای اسلامی نگهداری میشود كه به قلم محمدبنجورابی در روز پنجشنبه ششم صفر سال 538 هجری كتابت شده است و به عنوان یكی دیگر از آثار ثبت شده امسال در دفتر حافظه جهانی ایران به ثبت رسید.
در دفتر ثبت حافظه جهانی ایران كه از بهمن سال 1387 و به منظور آگاهی و انجام تدابیری هماهنگ برای حفاظت از میراث مستند كشور ایجاد شده است، پیش از این شش اثر «قرآنهای روی پوست آهو» از سازمان كتابخانهها، موزهها و مركز اسناد آستان قدس رضوی ، «شاهنامه بایسنقری» از كاخ موزه گلستان ، «وقفنامه ربع رشیدی» از كتابخانه مركزی تبریز، «مسالك و ممالك» از موزه ملی ایران، «مجموعه اسناد تشكیلات اداری آستان قدس رضوی در دوره صفویه» از سازمان كتابخانهها، موزهها و مركز اسناد آستان قدس رضوی و «سفینه تبریز» از كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شورای اسلامی ثبت شدهاند
.
آثار پیشنهادی كشورمان برای ثبت در برنامه حافظه جهانی سازمان علمی فرهنگی و تربیتی ملل متحد(یونسكو) از بین این آثار انتخاب خواهند شد.
آثار پیشنهادی كشورمان برای ثبت در برنامه حافظه جهانی سازمان علمی فرهنگی و تربیتی ملل متحد(یونسكو) از بین این آثار انتخاب خواهند شد.