کتاب
کتاب «سفرنامه سدید السلطنه» با پیشگفتار شادروان استاد ایرج افشار
- كتاب
- نمایش از سه شنبه, 27 فروردين 1398 22:07
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
«سفرنامه سدید السلطنه (التدقیق فی سیرالطریق)» مجموعه خاطرات و سفرنامه محمدعلیخان سدید السلطنه مینابی بندرعباسی با پیشگفتار مرحوم استاد ایرج افشار و تصحیح و تحشیه احمد اقتداری منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) «سفرنامه سدید السلطنه» عنوان سفرنامهای است که انتشارات دکتر محمود افشار یزدی به تازگی آن را منتشر کرده است.
احمد اقتداری در سرآغاز این کتاب نوشته است:« از مرحوم محمدعلیخان سدس السلطنه کبابی مینابی بندرعباسی، یادداشتها و تالیفات بسیاری در خصوص جنوب ایران و مناطق خلیج فارس باقی مانده است. برخی از آنها به زیور طبع و نشر آراسته شده و بیشترین آنها، هنوز به حلیه طبع و نشر درنیامده است. شرح احوال و رسالات و یادداشتها و کتب چاپ شده و نشده سدید را در یادنامه سپهبد فرجالله آقاولی رئیس مغفور انجمن آثار ملی و در «مجله راهنمای کتاب» و در مقدمه کتاب بندرعباس و خلیجفارس و در مجله «مجله فرهنگ ایرانزمین» نگاشتهام.»
سفرنامهای از بوشهر تا کربلا
مصحح این کتاب در ادامه آورده است:« کتاب حاضر، سفرنامه مرحوم سدیدالسلطنه است که یکبار به سال 1314 تا 1316 هجری قمری و به روزگار مظفرالدین شاه قاجار، از بوشهر به تهران و مشهد رفته و از مشهد از راه تهران به کربلا سفر نموده است و از راه بصره و خلیج فارس به بوشهر و بندرعباس بازگشته است، و بار دیگر به سال 1308 خورشیدی از بندرعباس به تهران آمده و تا اواسط سال 1309 خورشیدی در تهران توقف داشته است. این کتاب با نام «التدقیق فیسیرالطریق» در دو تحریر کلی و مقادیری یادداشتهای پراکنده و در پنج مجموعه باقی مانده و به سال 1354 خورشیدی با سعی بلیغ استاد ایرج افشار رئیس وقت کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران و خواهش من، از طریق ورثه مرحوم سدید به وسیله مهندس هوشنگ ستایش نوه دختری آن مرحوم، در جزء بقیه یادداشتها و رسالات مرحوم سدید، به کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران اهدا شده است.»
کتاب «التدقیق فی سیرالطریق» که اکنون با نام سفرنامه سدیدالسلطنه چاپ میشود، مجموعهای از تحقیق در احوال شهرها و راهها و ارزاق عمومی و نرخها و خصوصیات اجتماعی رجال دوره قاجاری و وقایع تاریخی و شرح ملاقاتهای رجال دوره قاجاری و اوایل دوره پهلوی، کیفیت اداره شهرهای شیراز و اصفهان، قم و تهران و نیز مشهد و کربلا و امثال آن، زیارتگاهها،مقابر، سنگ قبرها، الواح و ثبت کتیبهها و لوحهها و امثال آنها است.
خوانندگان در ادامه مطالعه این کتاب و در بخش پنجم پیوستی را از نظر میگذرانند که از روی چند مجموعه دیگر، یادداشتهای راههای کاروانی جنوب ایران و یادداشتهای سفرهای مؤلف درباره موقعیت طبیعی، تجاری و حوادث سیاسی منطقه نقل شده است.
سدیدالسلطنه؛ نویسندهای متفرس
بنا به نوشته اقتداری، مؤلف بسیار متفرس و کنجکاو و مطلع و بصیر و کتابخوان بوده، در بسیاری از مسائل و موارد به بحث عالمانه تاریخی و ثبت نوشتهها و ملاقات شعرا و شرح احوال رجال علم و ادب که آنها را میدیده است، کتابهایی را که میخوانده، پرداخته است.
مینابی بندرعباسی، توجهی شگفتانگیز به ثبت و ضبط کتیبهها و دیدن آثار تاریخی بقاع و قلعهها و کاروانسراها داشته و همهجا به مؤلفان قبلی یا نوشتههای دیگری که خوانده بود استناد یا انتقاد کرده است.
اقتداری در توضیح این روحیه مینابی نوشته است:« در تخت جمشید بر ویرانی «آثار صناددی عجم» گریسته و شعر بلند خاقانی را به یاد آورده است. همانگونه که ویرانیها و ظلمها و نابسامانیها و بیعدالتیها را به خوبی و با دقت و بیطرفی میدیده، رونقهاو شکوهها و دادگریها و رسم و آیینهای معوقل و مشروع را ستوده است. رجال علمی را به خوبی شناخته و وصفی که از آنها می کند درست به مانند قضاوتی است که هماکنون به دوران ما درباره آن رجال علمی درگذشته می شود. بهطور مثال از مرحومان ادیب پیشاوری و عباس اقبال آشتیانی با کلمه «حضرت» نام میبرد.
رجال سیاست را به خوبی در ترازوی قضاوت میگذارد. رفیق شفیق و انیس جلیس شاعران، دانشمندان، معلمان مشهور، مدیران کتابخانهها، مدیران و امثال آنها بوده است.»
مرحوم استاد ایرج افشار، در این کتاب که تصحیح مطبعی از آن را محمدرضا رضاییپور بر عهده داشته نوشته است:« محمدعلی خان سدیدالسلطنه کبابی از فضلایی است که هر چه نوشته فایدهبخش و خواندنی و بسیاری از آنها پژوهشی و ماندنی است. نخستین کسی که معرف این مرد دانشمند بود و قدر او را شناخت سیدحسن تقیزاده است و آن به مناسبت یادداشتی بود که سدیدالسلطنه از بوشهر به برلین برای مجله کاوه نوشت و تقیزاده متوجه شد این مرد مینابی از کسانی است که شایستگی پیشرفت علمی دارد و میتواند آثار بیشتر و بهتری عرضه کند.»
افشار در ادامه نوشته است:« سدید السلطنه چون مردی کتاب خوانده و ژرفبین بوده سفرنامه های خود را به اطلاعات جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی آکنده. او مسافری نیست که فقط ساعت حرکت و موقع ورود به منزل و جای خواب و نوع خوراک و احیانا قیمت اجناس را ضبط کند، مسافری است دقیقهیاب و نکتهسنج و نگرندهای صاحبنظر. هرچه را در راه کاروانسرا، درامامزاده، درآبانبار، دیدنی و ثبت کردنی یافته با حوصله . دقت وصف کرده و به ضبط درآورده است.
«سفرنامه سدیدالسلطنه» در 862 صفحه، و به قیمت 44 هزار تومان از سوی انتشارات دکتر محمود افشار یزدی منتشر شده است.