زیست بوم
گونه نادر سیاه گوش در استان مرکزی
- زيست بوم
- نمایش از یکشنبه, 03 ارديبهشت 1391 13:28
- بازدید: 3779
برگرفته از همشهری آنلاین
چوپانان شهرستان زرندیه دیروز با مراجعه به اداره کل محیط زیست لاشه حیوانی را تحویل دادند که توسط سگهای گله دریده شده بود و پس از کارشناسی مشخص شد که این حیوان یک سیاه گوش ماده بوده است.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست مرکزی گفت: نخستین بار در این استان گونه نادر سیاه گوش در ارتفاعات شهرستان زرندیه مشاهده و ثبت شد
امیر انصاری در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد: چوپانان شهرستان زرندیه دیروز با مراجعه به اداره کل محیط زیست لاشه حیوانی را تحویل دادند که توسط سگهای گله دریده شده بود و پس از کارشناسی مشخص شد که این حیوان یک سیاه گوش ماده بوده است.
وی افزود: پراکندگی سیاه گوش در ایران به صورت کاملا محدود در ارتفاعات البرز و استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی است لذا مشاهده این گونه نادر در استان مرکزی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان مرکزی اضافه کرد: در کالبدشکافی حیوان مشخص شد که این سیاه گوش ماده و بالغ بوده و احتمالا به دلیل نزدیک شدن سگهای گله به تولهها و قلمرو زندگیاش، با آنها درگیر و کشته شده است.
انصاری اظهار کرد: چوپانان پوست این حیوان را از بدنش جدا کرده بودند که با مراجعه کارشناسان به محل تحویل گرفته شد.
وی بیان کرد: یک گروه کارشناسی خبره به ارتقاعات زرندیه اعزام شده تا با دوربین و تجهیزات تخصصی وجود تعداد بیشتر این گونه را رصد کرده و مناطق زیستگاهی احتمالی آن را شناسایی کنند.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان مرکزی از مردم درخواست کرد با توجه به اینکه فصل بهار اوقات زایش گونههای حیوانی و پرندگان است از بردن دامهای خود به ارتفاعات و زیستگاههای طبیعی بپرهیزند.
وی گفت: بر اساس برنامه ریزی امسال شناسایی و ثبت گونههای نادر و تقویت حمایت و احیای آنها به ویژه پلنگ سانان، آهو و درنا در دستور کار است.
او ادامه داد: نسل سیاه گوش در معرض انقراض است لذا با مشاهده و ثبت آن در استان مرکزی حمایتهای لازم زیست محیطی اعمال شده و اقدامات احیای آن صورت خواهد گرفت.
'سیاه گوش' از گونه گربه سانان است که ظاهری زیبا دارد. دارای پاهای بلند، دم کوتاه و پشمالو با موهای بلند ریش مانند است.
این حیوان در انتهای بیرونی گوشهای خود به طول چهار سانتیمتر موهای بلند مشکی دارد و به همین دلیل به سیاه گوش شهرت یافته است.
سیاه گوش حیوانی پستاندار است که در هر زایمان سه تا چهار توله به دنیا میآورد و فصل جفتگیری آن اوایل زمستان بوده و دوران حاملگیاش 70 روز به طول میانجامد.
طول عمر این حیوان معمولا 21 سال است و از جوندگان و حیوانات کوچک محیط تغذیه میکند به همین دلیل از نظر کنترل جمعیت حیوانات و هرم انرژی برای اکوسیستم ارزش زیادی دارد.
این حیوان میتواند مسافتی به طول یکصد کیلومتر را بدود، طعمه خود را شکار میکند و در شبها چشمان این حیوان درخشندگی زیبایی دارد.
استان مرکزی با 335 گونه جانوری شامل 53 گونه پستاندار، 205 گونه پرنده، 54 گونه خزنده، 40 گونه دوزیست، 19 گونه ماهی و هزار و 336 گونه گیاهی رتبه سوم تنوع زیستی را در کشور به خود اختصاص داده است.