جمعه, 14ام ارديبهشت

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان خیزش برای بازپس گیری یادمان‌های تاریخی، فرهنگی و تمدنی

یادمان

خیزش برای بازپس گیری یادمان‌های تاریخی، فرهنگی و تمدنی

برگرفته از : ماهنامه خواندنی – شماره 60 – اسفند 88 خورشیدی

دولت مصر، خواستار بازگرداندن اشیای « غارت » شده‌ی خود از موزه‌ی بریتانیا ( British Museum ) شد. گرچه دیدبانان مسایل سیاسی، این اقدام دولت مصر را، مرتبط با  انتخابات پیش‌روی این کشور می‌دانند؛ اما به هر حال، گام درستی است.
حال هرگاه، دیگر دولت‌ها ( مانند ایران ) که اشیای کهن، باستانی و تاریخی آنان مورد چپاول غربیان قرار گرفته است، به گرد هم آمده و اتحادیه‌ای در این زمینه تشکیل دهند، در آن صورت می‌توان امیدوار بود که اقدام‌هایشان به نتیجه برسد.
از این رو، خویش‌کاری ( وظیفه ) سازمان میراث [ یادمان‌های ] فرهنگی و دولت ایران ایجاب می‌کند که با تایید این اقدام مصر، رای‌زنی‌هایی را برای ایجاد اتحادیه‌ای در زمینه‌ای بازپس‌گیری اشیای چپاول شده، آغاز کنند.
باید یادآور شد که آن چه غربی‌ها به اضافه‌ی روسیه، در سده‌های 18 و 19 میلادی از ملت‌های آسیا، افریقا و آمریکای جنوبی، چپاول کرده‌اند، تنها « شیی » نیستند؛ بلکه بخشی از هویت ملی مردم آن‌ها و بخشی از زندگی، تمدن و فرهنگ این ملت‌هاست.
هرگاه آن‌چه را که غربی‌ها به اضافه‌ی روسیه، از ملت‌های دیگر غارت کرده‌اند به صاحبان اصلی آنان بازگردانده شود، در آن صورت موزه‌هایی مانند بریتانیا، موزه‌ی آرمیتاژ روسیه، موزه‌ی ملی فرانسه و ... دیگر چیزی برای ارایه نخواهند داشت. زیرا خود تمدن دیرپایی ندارند که دارای آثار و اشیای تاریخی باشند.
سکوت سازمان میراث فرهنگی کشور ما و نیز دیگر کشورهای مورد غارت قرار گرفته، در این زمینه، جای پرسش دارد.
باید به این حرکت دولت مصر، توان و نیرو بخشید و اتحادیه‌ی گسترده‌ای را برای بازپس‌گیری همه‌ی آثار و اشیای کهن، باستانی و تاریخ غارت شده را آغاز کرد و با توانایی آن را پی گرفت.
خوش‌بختانه با خبر شدیم که سازمان میراث [ یادمان‌های ] فرهنگی ایران نیز، گام‌هایی در راستای بازپس‌گیری اشیای غارت شده از کشور برداشته است.
در این زمینه : رییس سازمان میراث [ یادمان‌های ] فرهنگی از تلاش‌های گسترده سیاسی و قانونی برای بازگرداندن آثار تاریخی مربوط به دوران هخامنشی از کشورهای انگلیس، آمریکا و مصر خبر داد.
به گزارش واحد مرکزی خبر، بقایی در جلسه‌ی شورای اداری شهر مرودشت (‌ استان فارس ) درباره فروش سر سرباز هخامنشی در یک حراجی در لندن گفت: در ملاقاتی که با مالکان این اثر در پاریس داشتم اعلام کردند سر سرباز هخامنشی را از آنان بخریم اما ما قبول نداریم.
رییس سازمان میراث فرهنگی افزود: ما به اندازه‌ی بهای سر سرباز هخامنشی هزینه حقوقی داده‌ایم و اعتقاد داریم این اثر غیرمجاز از ایران خارج شده است و حاضریم چند برابر هزینه، و حقانیت خودمان را ثابت کنیم.
بقایی گفت: طرح دعاوی ما باعث شد حراجی لندن به صورت مسکوت و محرمانه اتفاق بیفتد و هنوز مشخص نیست خریدار سر سرباز هخامنشی کیست و ما به دعاوی خود ادامه می‌دهیم، هر چند انگلیس موضوع را سیاسی و دعاوی ما را لغو کرد. 
وی افزود: هر کس این اثر را خریداری کند علیه او طرح دعوا خواهیم کرد.
رییس سازمان میراث [ یادمان‌های ] فرهنگی درباره الواح هخامنشی در آمریکا گفت: وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرده، الواح هخامنشی بحث فرهنگی است و قانون باید به نفع ایران رای دهد، اما لابی صهیونیست اجازه تصمیم‌گیری را به آن‌ها نمی‌دهد.
معاون رییس جمهوری هم‌چنین درباره آثار یافت شده از ارتش کمبوجیه در مصر گفت: بر اساس نتایج کاوش باستان‌شناسان در این کشور این آثار متعلق به سربازان ایرانی است و عکس‌ها و فیلم‌های آن‌ هم در سطح دنیا منتشر شده است.
وی افزود: حافظ منافع مصر با حضور در سازمان میراث [ یادمان‌های ] فرهنگی تلویحا پذیرفت این آثار ایرانی است.
خواندنی : لازم بود در این دیدار به حافظ منافع مصر در ایران تذکر داده می‌شد که دولت مصر که از غارتگران اشیای تاریخ می‌نالد، خود نباید به صف غارتگران آثار تاریخی ایران به پیوندد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه