یادمان
مهندسي سد تاريخي «جره» براي هميشه غرق ميشود؟
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- پنج شنبه, 06 اسفند 1388 08:42
- آخرین به روز رسانی در پنج شنبه, 06 اسفند 1388 08:42
- نمایش از پنج شنبه, 06 اسفند 1388 08:42
- بازدید: 2697
رییس پژوهشکدهی باستانشناسی:
هیچ گزارشی از کاوش نجاتبخشی سد «جره» در پژوهشکده نیست
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: میراث فرهنگی
عملیات کاوش نجاتبخشی یکی از پروژههایی است که از سالهای گذشته و همزمان با گسترش عملیات عمرانی در کشور در اطراف محوطههای باستانی انجام میشود. این امر، با افزایش سدسازی در کشور، شکل ویژهتری به خود گرفت، بهطوری که در پژوهشکدهی باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کاوشهای نجاتبخشی و مطالعات باستانشناسی در محوطهی سدهای در حال ساخت بهصورت خاص پیگیری میشدند.
از نمونه کاوشهای انجامشده به مطالعات باستانشناسی سد سیوند، سدهای کارون و سد سیمره میتوان اشاره کرد. سد جره نیز یکی از این پروژهها بود، ولی نکتهی جالب توجه دربارهاش این است که هیچ سابقهی مطالعاتی دربارهی کاوش سد تاریخی جره در پژوهشکدهی باستانشناسی وجود ندارد!
به گزارش خبرنگار بخش میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اواسط سال 1384 مدیر وقت ادارهی میراث فرهنگی و گردشگری رامهرمز از کلنگزنی یک سد مخزنی در پشت سد ساسانی جره بدون گرفتن استعلام از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خبر داد.
فردین بیگدلی اعلام کرد: سد باستانی جره که در 35 کیلومتری شمال غرب رامهرمز واقع شده و حدود 19 متر ارتفاع دارد، از ابتکارهای برجستهی ساسانیان بهشمار میرود و با گذشت زمان هنوز سالم مانده است. همچنین روستایی که در کنار این سد قرار دارد، به دورهی قاجار متعلق است و در خانههای آن، نقوش دورهی قاجار هنوز دیده میشوند.
وی افزود: با آبگیری سد مخزنی جره در شهرستان رامهرمز، سد باستانی و روستایی که در کنار آن قرار دارد، به زیر آب خواهند رفت.
پس از آن، پیگیریها برای انجام مطالعات باستانشناسی در این محل انجام شدند و در سال 1385 خبرهایی دربارهی انتقال ساکنان روستای تاریخی جره و آغاز مطالعات باستانشناسی دربارهی سد تاریخی جره منتشر شدند. همان زمان بر این امر تأکید شد که تا وقتی مطالعات باستانشناسی سد تاریخی جره بهپایان نرسد و کارشناسان میراث فرهنگی به نتیجهای علمی و منطقی نرسند، آبگیری سد انجام نمیشود.
اما در شهریورماه امسال، مسؤول انجمن دوستداران میراث فرهنگی رامهرمز گفت: تا کنون هیچ کار پژوهشی و نجاتبخشی روی سد تاریخی جره انجام نشده و فقط حدود دوسال پیش، مطالعات محدودی توسط یک باستانشناس دربارهی این سد انجام شد که تا کنون نتایج آن اعلام نشده است.
در نهایت، 17 بهمنماه امسال سد مخزنی جره آبگیری شد؛ ولی تا کنون گزارشی از کاوشهای نجاتبخشی سد تاریخی جره منتشر نشده است.
در اینباره، رییس پژوهشکدهی باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در گفتوگو با خبرنگار بخش میراث فرهنگی ایسنا اعلام کرد: هیچ سابقه و گزارشی در این رابطه در پژوهشکدهی باستانشناسی وجود ندارد و متأسفانه از وضعیت آن، هیچ اطلاعی نداریم.
آرش لشکری توضیح داد: مطالعات باستانشناسی دربارهی سد جره به پژوهشکدهی باستانشناسی مربوط نبوده و استان خوزستان این کار را انجام داده است. در واقع، تمام قراردادها و گزارشها در اختیار استان خوزستان است و هیچچیز در اختیار پژوهشکده نیست.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا میشود، نجاتبخشی بدون نظارت و تأیید پژوهشکدهی باستانشناسی انجام شود؟ بیان کرد: متأسفانه این کار انجام شده است و اکنون هیچ گزارشی از این موضوع نداریم، زیرا مجری کار استان خوزستان بوده و طرف قرارداد نیز مسؤول سابق کاوشها و مطالعات پشت سدها در پژوهشکدهی باستانشناسی ـ مهناز شریفی ـ بوده و خود او مطالعات را انجام داده است؛ ولی از اینکه گزارش خود را در اختیار استان قرار داده است یا خیر، اطلاع نداریم و مسؤولان استان خوزستان نیز پاسخ صریحی به ما نمیدهند.