دوشنبه, 21ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست تازه‌ها خبر 10 رویداد مهم علمی ایران در سال 91

خبر

10 رویداد مهم علمی ایران در سال 91

برگرفته از روزنامه اطللاعات شماره 25555، یكشنبه 27 اسفند 1391
 
اعزام اولین موجود زنده به فضا، رونمایی از سامانه ثریا، ساخت نخستین اتوبوس هیبرید الکتریکی، جراحی قلب جنین، رونمایی از 10 نقشه راه کانون هماهنگی دانش و صنعت ، افتتاح تونل بادی در حد صوت و راه اندازی نخستین خط تولید بیودیزل از جمله 10 رویداد مهم علمی سال 91 هستند.

اعزام نخستین موجود زنده به فضا

در بهمن ماه دانشمندان و متخصصان فضایی ایران موفق شدند با برداشتن گام بلند دیگری در عرصه فناوری پیشرفته فضایی و اعزام موجود زنده به فضا را که در انحصار چند کشور معدود است، افتخاری دیگر برای ایران اسلامی به ارمغان آورند .

دسترسی به ارتفاع بیش از 120 کیلومتری، ارسال موجود زنده (میمون) با فیزیولوژی شبیه انسان، بومی سازی فناوری طراحی، ساخت و پرتاب کپسول زیستی، بازیابی سالم محموله، تله متری ثبت داده های محیطی و زیستی و ثبت تصاویر در تمامی مراحل پرتاب و تعیین بارهای اکوستیکی محفظه از اهدافی بود که با پرتاب کاوشگر پیشگام و بازیابی آن حاصل شد.

رونمایی از سامانه ثریا

رونمایی از سامانه جامع الکترونیکی مدیریت امور و ارتباط با نخبگان و استعدادهای برتر بنیاد ملی نخبگان (سامانه ثریا) از دیگر رویدادهای مهم علمی سال 91 بود.

این سامانه مجموعه نرم افزاری است که از بخش های بانک اطلاعات یکپارچه الکترونیکی، گردش کار الکترونیکی و ارتباط الکترونیکی تشکیل شده است.

همچنین این سامانه شامل اطلاعات تحصیلی و علمی، تسهیلات دریافت شده توسط نخبگان و استعداد برتر از بنیاد و به طورکلی مشخصات افرادی است که مورد حمایت بنیاد قرار می گیرند.

افتتاح سومین تونل بادی درحد صوت

افتتاح سومین تونل بادی درحد صوت کشور در دانشگاه شیراز از دیگر رویدادهای مهم علمی سال 91 بود.طراحی و ساخت این تونل نشان دهنده رشد فناوری در کشور است. این تونل که کاربرد آن بیشتر در زمینه هوانوردی و مسائل دفاعی و امنیتی است 84 مگاوات قدرت دارد و از نوع مکشی و پیوسته است.

ساخت این تونل حاصل تلاش 10 سال جمع آوری، تامین و پشتیبانی نهادهای مرتبط با فناوری در کشور است.

تونل بادی درحد صوت دانشگاه شیراز، سومین تونل بادی کشور است و هم اینک تونل های بادی زیر صوت، فوق صوت و درحد صوت در کشور فعال هستند.

ساخت نخستین اتوبوس هیبرید الکتریکی خاورمیانه

محققان دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی اصفهان در گام دیگری موفق شدند نخستین اتوبوس هیبرید الکتریکی درون شهری خاورمیانه را طراحی کنند و بسازند .

این خودروی هیبریدی با اهدافی همچون کاهش مصرف سوخت و آلایندگی طراحی و ساخته شده است.

این خودروها با دو سوخت برق و دیزل کار می کنند و با توجه به فناوری که در آن به کار رفته 30 درصد در مصرف سوخت صرفه جویی می شود و میزان آلایندگی را به میزان 50 درصد کاهش می دهد.

سه کشور آلمان، آمریکا و ژاپن فناوری ساخت خودروهای هیبریدی را در اختیار دارند و اکنون ایران هم به این کشورها پیوسته است. در حال حاضر خودروهای هیبریدی به دلیل این که دوستدار محیط زیست هستند و مصرف سوختشان پایین است در کشورهای زیادی استفاده می شوند.

جراحی موفقیت آمیز قلب جنین در رحم مادر

از دیگر افتخارات غرور آفرین پزشکان و متخصصان ایرانی در سال 91 می توان به جراحی قلب یک جنین هفت ماهه در درون رحم مادر اشاره کرد.

این جنین دارای تنگی شدید دریچه قلب بود، از این رو قلب وی باید تا قبل از 27 تا 29 هفتگی جنینی جراحی می شد.

پزشکان پس از تشخیص این بیماری، با استفاده از روش سونوگرافی، سوزنی را از راه شکم مادر وارد محوطه رشد جنین کردند و از سر این سوزن بالونی را وارد دریچه قلب جنین کرده و با استفاده از این بالون تنگی شدید دریچه قلب جنین را رفع کردند.

راه اندازی نخستین خط تولید بیودیزل

راه اندازی نخستین خط تولید بیودیزل ( سوخت گیاهی ) با ظرفیت 120 هزار تن در سال در اصفهان از دیگر رویدادهای مهم علمی سال 91 بود.

بیودیزل بهترین گزینه جایگزین برای سوخت های فسیلی است زیرا امروزه حفظ محیط زیست و هوای پاک از اهمیت زیادی برخوردار است و سوخت بیودیزل هم جزو سوخت های سبز و پاک به شمار می رود.این سوخت طبیعی است و پایه اصلی بیودیزل گیاهی است زیرا از روغن گیاهان و چربی ها به دست می آید که برای محیط زیست آلایندگی به همراه ندارد. بررسی ها نشان می دهد سوخت بیودیزل 600 درصد کمتر از سوخت دیزل و فسیلی آلایندگی به همراه دارد.

قرار گرفتن در زمره 10کشور برتر در حوزه آزمایشگاه سازه های هوشمند

با افتتاح نخستین آزمایشگاه سازه های هوشمند در دانشگاه صنعتی شریف، ایران در زمره 10 کشور برتر در حوزه سازه های هوشمند قرار گرفت. این آزمایشگاه که بر روی مواد هوشمند، مواد پیزو الکترونیک، آلیا‍ژهای حافظه دار و سیستم تبادل داده تمرکز دارد، در زمره

آزمایشگاه های تکنولو‍ژی پیشرفته قرار دارد.

در این آزمایشگاه از سیستم های تبادل داده، تقویت کننده های مخصوص و دیگر تجهیزات متداول آزمایشگاهی استفاده شده و مدت زمان مطالعه، طراحی و تجهیز این آزمایشگاه 2 سال بوده است.

هدف از راه اندازی این آزمایشگاه کنترل ارتعاشات سازه ای به صورت فعال است. در این آزمایشگاه با حسگرهای پیزوالکتریک می توان موقعیت آنی سازه را سنجید و ارتعاشات ناخواسته سازه را خنثی کرد.

رونمایی از نقشه راه 10 کانون هماهنگی دانش و صنعت

رونمایی نقشه راه 10 کانون هماهنگی دانش و صنعت در سومین اجلاس سراسری کانون های هماهنگی دانش و صنعت از دیگر رویدادهای مهم علمی سال 91 بود.

نقشه راه 10 کانون هماهنگی دانش و صنعت شامل خرما، شیشه، فرآورده های لبنی و تخمیری، نان های صنعتی، زعفران، لعاب و سرامیک، آفت کش ها و ماشین های خود گردان کشاورزی، گل و گیاهان زینتی و کاربرد سلول های خورشیدی است.

این نقشه ها بخش های شناسایی فناوری، ارزیابی وضعیت صنعت، ارزیابی توانمندی دانش فنی کشور و بررسی قوانین و سیاست های حمایتی کشور در صنعت در حوزه های مورد نظر را در بر می گیرد.

مشارکت ایران در پروژه جهانی پروتئوم انسانی

مشارکت ایران در کنار 19 کشور پیشرفته دیگر در پروژه جهانی پروتئوم انسانی در زمینه پزشکی، داروسازی و علوم پایه از دیگر رویدادهای علمی سال 91 بود.این پروژه که از سوی هوپو (سازمان جهانی پروتئومیکس انسانی ) راه اندازی شده است، به بررسی پروتئین های انسانی که در سیستم بدن انسان تولید می شود و بر فعالیت ها و بیماری ها تاثیر متقابل دارد، می پردازد .

این پروژه همچنین می تواند اطلاعات گسترده ای در زمینه علوم پایه و داروسازی فراهم کند و در یافتن صفات وراثتی (مارکرهای ) مناسب برای شناسایی بیماری های مختلف نقش موثری داشته باشد.

تولید بیش از 50 درصد تجهیزات پزشکی

از جمله رویدادهای مهم سال 91 می توان به تولید بیش از 50 درصد تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی و آزمایشگاهی در داخل کشور اشاره کرد. در حال حاضر 150 شرکت ایرانی در عرصه تولید تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی فعال هستند که در ارائه محصولات خود تمام استانداردهای بین المللی را رعایت می کنند.

این شرکت ها باید پس از تولید محصول و قبل از ارایه آن به بازار از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاییدیه کسب کنند.کارشناسان وزارت بهداشت از همه نظر این تجهیزات تولیدی داخل را بررسی و نظر کارشناسی خود را ارائه می دهند و در صورتی که محصول کیفیت لازم را نداشته باشد از تولید آن جلوگیری می کنند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید