خبر
جشنواره سفره تهرانی، سفره ایرانی
- خبر
- نمایش از دوشنبه, 05 تیر 1391 16:44
- بازدید: 2889
خبرنگار اطلاعات: جشنواره غذا با عنوان «سفره تهرانی، سفره ایرانی» با همکاری دانشجویان گردشگری و آشپزی دانشگاه علمی کاربردی واحد 37 تهران نیمه دوم تیرماه در محله عودلاجان تهران برگزار میشود.
Oakley MOD5 MIPS SNOW HELMET – ADULT - SneakersbeShops | Vêtements Ensembles enfant Enfant 16, 80 € - JmksportShops ! - adidas hawaii tights , Livraison Gratuite - adidas Performance BLOOMS Rouge / Noir
دکتر اسماعیل قادری مسئول این جشنواره گفت: جشنواره سفره تهرانی سفره ایرانی با همت دانشجویان گردشگری و آشپزی به منظور ترویج فرهنگ مصرف غذاهای سنتی و سالم جای
فست فودها (غذاهای فوری) و همچنین گسترش توریست غذا در جامعه برپا شده است. وی افزود: بر آن هستیم تا این جشنواره در بافت سنتی عودلاجان برگزار شود. وی گفت: سفره تهرانیها بیشترین شباهت را با سفره ایرانی دارد، چون غذاهای محلی همه نواحی ایران در آن یافت میشود. وی هدف از برگزاری این جشنواره را معرفی فرهنگ و تمدن ایران و افزایش مصرف غذاهای سنتی و پرهیز از استفاده غذاهای فوری به دلیل مضرات زیاد آن از جمله چاقی برای مصرف کننده بیان کرد.
جلال نصیریان پدر گردشگری ایران که شاگردان وی، او را از پیشکسوتان صنعت گردشگری ایران میدانند نیز گفت: هنر آشپزی یعنی حرفهای مزین به انواع هنرها که محتوایش را به بهترین شکل آرایه و ارائه میدهد،آشپزی یکی از هنرهایی است که درجه پیشرفت فرهنگی جامعه را نشان میدهد. این هنر میتواند به مراحل بالایی از ظرافت و زیبایی برسد. وی افزود: مردم ایران با دیرینه تاریخی، گوناگونی تیرهها و اقوام همواره پخت و پز و آشپزی را هنر دانسته و خود را در این زمینه به نیکی به جهانیان معرفی کردهاند.
سمیرا براتی دبیر جشنواره که خود نیز از فعالان راهنمای گردشگری است میگوید: در رستورانهای ما فقط چند نوع کباب و برنج عرضه میشود و این فهرست غذایی در تمامی رستورانها در سطح کشور با اندکی تفاوت در بعد کمی و کیفی، ثابت است، حتی در رستورانهای سنتی در کنار این نوع غذاها، فقط آبگوشت یا حلیم بادمجان به عنوان نمادغذای سنتی ایرانی، عرضه میشود. محدود شدن وعدههای غذایی مسافران خارجی به انواع کباب موجود در منوی رستورانها باعث دلزدگی گردشگران شده و از سوی دیگر باعث میشود که فرصتی برای آشنایی با واقعیت آشپزخانه ایرانی پیش نیاید. این در حالی است که تنوع غذا از مشخصات اصلی آشپزی ایرانی است و با ذائقه گردشگران نیز مطابقت دارد. آشپزی خانگی ما هم با وجود برخورداری از تنوع و گوناگونی بیشتر، خود را به عنوان روشی سخت با طبخی طویل مدت و تخصصی مطرح میکند که در خانوادههای شهرنشین به علت گرفتاریها و مسئولیتهای بسیار، کم کم جای خود را به آشپزی سریع پخت میدهد.
براتی اجرای موسیقی سنتی را یکی از برنامههای این جشنواره بیان کرد و افزود: براساس تحقیقات موسیقیشناسان، گوش دادن به موسیقی البته براساس نوع آن میتواند بر متابولیسم بدن تاثیر بگذارد، فشارخون را بالا یا پایین ببرد، توازن انرژی برقرار و به هضم غذا کمک کند.
براتی گفت: یکی از نشانههای فرهنگی در مناطق مختلف جهان و ایران لباسهای محلی است و سعی میکنیم دانشجویان آشپزی با لباسهای محلی در این جشنواره حضور یابند. این لباسها با توجه به آب و هوای مناطق از تنوع رنگ و شکل برخوردار بوده و یکی از ویژگیهای لباسهای سنتی ایران که از گذشتههای دور هم متداول بوده پوشش کامل آن است.
مهدی وحیدی مسئول اجرایی جشنواره و دبیر انجمن علمی گردشگری و هتلداری دانشگاه علمی کاربردی واحد 37 تهران گفت توریسم آشپزی، تجربه صرف غذا و آشنایی با سبکهای آشپزی کشور، منطقه یا حوزه جغرافیایی خاصی است که بخش بسیار مهم و قدرتمندی از تجربه گردشگری برای هر توریست در تمامی مقاصد توریستی جهان محسوب میشود. وی گفت: سفره ایرانی همواره بیانگر جایگاه هنر و اندیشه مردمان این سرزمین کهن بوده و حفظ آن مرهون همه کسانی است که رنگ به رنگ غذای ایرانی را با چاشنی معماری سنتی در سفره پایبندی به فرهنگ اصیل اقوام ایران زمین گستردهاند.
وی گفت بر آن هستیم غرفهای برای عرضه و فروش داروهای گیاهی و تغذیه سنتی ایرانی اختصاص یابد که در این غرفه اطلاعاتی در ارتباط با داروهای گیاهی و خواص غذاهای ایرانی در قالب بروشور و جزوات تبلیغاتی ارائه شود. وی گفت: غذا بدون شک جزء مهمی از جاذبههای سفر است. به طوری که وقتی گردشگران خارجی به یک منطقه سفر میکنند، برای شناخت فرهنگ محلی منطقه سراغ غذاهای بومی را میگیرند و البته فقط با یک پاسخ مواجه میشوند: کباب! توریستهای خارجی «کباب» را تنها غذای ایرانی میدانند. غذایی که اگرچه سرشناسترین و بهترین پیشنهاد سرآشپزها است، اما جز تکرار برنامه غذایی گردشگران نتیجه دیگری ندارد.
امیره فلاحیه نژاد نماینده دانشجویان آشپزی گفت: نخستین جشنواره که با عنوان غذای ایرانی به نفع کودکان سرطانی محک برگزار شد، با استقبال خوب دانشجویان همراه بود. وی گفت: برپایی چنین جشنوارهای به صورت خودجوش از سوی دانشجویان مطرح و با حمایت رئیس دانشگاه پیگیری شد. فلاحیهنژاد گفت: در جشنواره قبلی غذاهای ایرانی از جمله انواع دلمهها، میرزا قاسمی، کشک بادمجان و غذاهای محلی و نوشیدنیهای ایرانی عرضه شد.
وی تصریح کرد: هزینه تهیه مواد نیز به عهده دانشجویان بود و هزینه کل فروش پس از پایان جشنواره به نفع بچههای مبتلا به سرطان به موسسه محک اهدا شد.
وی در خصوص تاریخچه بعضی از غذاها گفت: چلوکباب و آبگوشت از معروفترین و قدیمیترین غذاهای تهرانی محسوب میشوند. چلوکباب در اصل حاصل دو محصول کشاورزی و دامپروری است بهطوری که برنج آن از طریق کشاورزی و گوشت آن از طریق دامپروری حاصل میشود. تاریخچه این غذا در ایران به زمان صفویه باز میگردد. البته تا آن زمان این غذا بیشتر بدون چلو مورد استفاده مردم بهخصوص درباریان قرار میگرفت. اوج شهرت این غذا به زمان قاجاریه و پس از آن باز میگردد. این غذای سهلالوصول که فقط با دم کردن برنج و برشته کردن گوشت بر روی آتش آماده میشود، از غذاهایی است که با هرگونه ذائقه ایرانی سازگاری دارد و کمتر کسی است که بگوید از کباب متنفر است. میگویند اولین بار این غذا توسط علیخان نایب و پسرش غلامحسینخان نایب طبخ شد. علیخان نایب اولین بار پخت چلوکباب را در حضور ناصرالدین میرزا که از دوستان صمیمی او بود انجام داد و پس از به سلطنت رسیدن ناصرالدین میرزا، او نیز به دربار راه پیدا کرد، اما پس از مدتی به دلایل مختلف از دربار خارج شد و به خاطر این که دوستی و رفاقتش با ناصرالدین شاه پا برجا بماند، در نزدیکی کاخ گلستان یک مغازه چلوکبابی دایر کرد و به کار مشغول شد.
مهدی عنبر مدرس دانشگاه، معماری سنتی، پذیرایی سنتی، ادوات پذیرایی سنتی و مهمتر از همه مهمان نوازی را چهار ویژگی اصلی سفره خانههای سنتی ایران دانست و با اشاره به اینکه امروزه استفاده از انواع نوشابهها از جمله نوشابههای کولا و گازدار در ایران و حتی سفره خانههای سنتی رواج دارد و ایرانیان عادت کردهاند که بعد از غذا مایعات و نوشیدنیهایی مصرف کنند تا غذایشان بهتر هضم شود، اما غافل از اینکه مصرف نوشابههای گازدار به دستگاه گوارش آسیب میرساند.
وی در خصوص نوشیدنیهای سنتی در سفره ایرانی گفت: شربت سکنجبین یکی از نوشیدنیهایی است که در گذشته همراه با غذا مصرف میشد. این نوشیدنی از دو ماده شیرین و ترش ساخته میشود. سکنجبین دارای طبیعت خنک و صفرابر قوی است و برای گرممزاجان بسیار مفید و آرام بخش است. همچنین صفرا را دفع کرده و کبد را از بروز بیماریها حفظ میکند، سکنجبین اشتها آور است و میتوان آن را بعد از غذاهای چرب مصرف کرد.
عنبر با اشاره به اینکه در سرو غذای ایرانی علاوه بر جنبه غذایی و طعم و مزه خوراکیها، جنبههای طبی و سلامتی آنها هم در نظر گرفته میشد، بهطوری که مثلا در خورش فسنجان که ماده اولیه آن گردو است و از لحاظ طبیعت، گرم است، در کنار رب انار یا آب انار که طبیعت خنکی دارد، استفاده میشد.
عنبر ادامه داد: در فرهنگ ایران، هنر آشپزی برای خانوادهها از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است و از قدیم این اهمیت ویژه در بعضی از زمانها از حالت عادی خود خارج شده و به شکل یک سمبل خود را نشان میدهد؛ سبزیپلو ماهی شب عید، تاریخچه بسیار طولانی در ایران دارد یا در ایام ماه مبارک رمضان، پخت و پز غذاها برای سحر و افطار، شکل متفاوتی به خود میگیرد و از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار بوده و هست. تعدادی از غذاهای آن روزگاران، هنوز هم در این دنیای مدرنیزه، مورد استفاده خانوادههایی که سنت و گذشته خود را حفظ و آن را فراموش نکردهاند، قرار میگیرد.
به گفته وی، شربتهای سنتی در میان خانوادههای ایرانی هنوز جایگاهی ندارد و شناخت خانوادهها از خواص این شربتها کم است. وی پیشنهاد داد که سفرهخانههای سنتی میتوانند با نصب تابلوهایی به مضرات نوشابههای گازدار اشاره نمایند و کاربرد نوشابههای گازدار را برای مصرفکنندگان بیان کنند که با انجام این کار فرهنگسازی در استفاده نکردن از این نوشابهها صورت پذیرد. وی در پایان به چند مورد از کاربردهای نوشابههای گازدار اشاره نمود. پاک کردن لکههای چربی روی لباس، بازکردن پیچ و مهرههای زنگ زده، تمیز کردن بستهای مثبت و منفی باطری خودرو از این جملهاند.