جمعه, 25ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست تازه‌ها خبر نکو داشت دکتر شیرین بیانی

خبر

نکو داشت دکتر شیرین بیانی

 

 

نکو داشت مقام علمی و جایگاه فرهنگی شخصیت های والای علمی و فرهنگی کشورمان، چندی است که مورد توجه نهادها و مراکز مختلف دولتی قرار گرفته است.

شاگردان تاریخ ایران نیز در انجمن زنان پژوهشگر تاریخ به منظور ادای بخشی از رسالت «قدر استاد نکو دانستن» برآنند تا در محفلی شاد و صمیمی در آستانه ولادت خاتم الانبیاء و المرسلین، رحمة للعالمین، خاطرات شیرین از استاد مسلم تاریخ و محقق و پژوهشگر برجسته این عرصه، دکتر شیرین بیانی را یادآور شوند.

شیرین بیانی به سال 1317ش. در تهران و در خانواده‌ای فرهنگی- سیاسی متولّد شد. پدرش دکتر خانبابا بیانی، استاد ممتاز دانشگاه تهران، بنیانگذار دانشگاه تبریز، بنیانگذار گروه آموزشی تاریخ دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، استقلال و توسعه‌ی بخش دانشسرای عالی (تربیت معلّم امروزی)؛ و صاحب تألیفات متعدد در زمینه‌ی تاریخ است. مادر وی باستان‌شناس، متخصّص سکّه‌شناسی، مدرّس رشته‌ی باستان‌شناسی و هنر دانشگاه تهران، موزه‌دار موزه‌ی ایران باستان (موزه‌ی ملّی ایران کنونی)، مؤلّف چند کتاب معتبر در باره‌ی سکّه و مُهر و مقالات متعدّد؛ و همچنین نقّاش می‌باشد؛ و خواهرش سوسن بیانی به کار تدریس در دانشگاه تهران در رشته‌ی باستان‌شناسی اشتغال دارد.

شیرین بیانی پس از اخذ دیپلم ادبی با رتبه‌ی اوّل از دبیرستان انوشیروان دادگر تهران؛ در سال 1336ش. وارد دانشگاه شد. دوره‌ی کارشناسی را در رشته‌ی تاریخ در دانشگاه تهران با رتبه‌ی اوّل، گذرانید. برای ادامه‌ی تحصیل به فرانسه رفت و در دانشگاه سُوربُن پاریس موفّق به اخذ دکتری در رشته‌ی تاریخ با درجه‌ی بسیار عالی، به سال 1342ش. گردید.

در سال 1343ش. وارد کادر آموزشی دانشگاه تهران، دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی، گروه آموزشی تاریخ شد؛ و در سال 1356ش. پس از طی مراحل معمول، به مرتبه‌ی استادی رسید. تخصّص وی در زمینه‌ی عهد مغول و مغول‌شناسی می‌باشد؛ ولی به ضرورت کار گروه تاریخ، تدریس تاریخ دوران باستان ایران را نیز از همان ابتدای ورود، عهده دار شد.

تألیفات وی عبارتند از:

1-  تاریخ آل‌جلایر

2-  زن در ایران عصر مغول

3-  ایران در برخورد با مغول

4-  هشت مقاله در زمینه‌ی تاریخ

5-  شامگاه اشکانیان و بامداد ساسانیان

6-  مجموعه‌ی سه جلدی دین و دولت در ایران عهد مغول؛ که این مجموعه در سال 1375ش. بهترین کتاب سال ایران؛ و در همان سال بهترین کتاب سال دانشگاه تهران شناخته شد.

7-  تیسفون و بغداد در گذر تاریخ

8-  دین و دولت در عهد ساسانی و چند مقاله‌ی دیگر

9-  تاریخ ایلخانان در ایران

10-  تاریخ ایران باستان – از ورود آریائیها تا سقوط هخامنشیان

11-  دمساز دوصد کیش – درباره‌ی مولانا جلال‌الدّین

12-  پنجره‌ای رو به تاریخ – نوزده مقاله

13-  سعدی، خاک شیراز و بوی عشق (زیر چاپ)

ترجمه‌ها:

1-  نظام اجتماعی مغولان – فئودالیسم خانه‌به‌دوشی

2- چنگیزخان

3- تاریخ سرّی مغولان

4- تاریخ ایلام

حدود بیست مقاله که در مجموعه‌ها و مجلّات معتبر داخلی و خارجی به چاپ رسیده است. حدود چهل سخنرانی ایراد شده در مجامع بین‌المللی و داخلی؛ که اغلب آنها به چاپ رسیده است.

شیرین بیانی به بیست وهفت کشور سفر تحقیقاتی داشته؛ و به اخذ بیش از بیست تقدیرنامه (لوح تقدیر) از مؤسّسات فرهنگی و دانشگاهها نائل آمده است. در دی ماه سال 1382ش. طی مراسم بزرگداشتی از جانب "انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران" به اخذ "لوح تقدیر" و جایزه نائل آمده؛ و نام وی در فهرست "مفاخر فرهنگی ایران" ثبت گردیده است؛ و به همین مناسبت تمبر یادبودی از وی به چاپ رسیده است. وی استاد راهنمای هفت رساله‌ی دکتری و بیش از بیست رساله‌ی کارشناسی ارشد بوده؛ و سرانجام در سال 1386ش. به افتخار بازنشستگی نائل آمده است؛ ولی همچنان به کار پژوهش، تألیف کتاب، مقاله، ایراد سخنرانی و راهنمائی دانشجویان اشتغال دارد.

 انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با همكاری پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی طی برنامه نیم روزه­ای (روز سه شنبه 11/12/1388 ساعت 16 تا 19)در سالن اجتماعات این پژوهشگاه و در جمع اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و علاقه مندان و شاگردان استاد پیشکسوت و فرزانه تاریخ، دکتر شیرین بیانی، یاد شیرینش را گرامی می­دارد.

سخنرانان این برنامه دکتر منصوره اتحادیه، دکتر ژاله آموزگار، دکتر ایرج ناصری تنهاتن و دکتر محمد حسین منظورالاجداد و نیز همسر ادیب و فاضل ایشان آقای دکتر محمد اسلامی ندوشن خواهند بود که پیرامون شخصیت و آثار این محقق و تاریخ نگار ارجمند، سخن خواهند گفت.

نشاني : تهران - خیابان فردوسی شمالي، خیابان شهید تقوی(کوشک سابق)، شماره 53

تلفن : 66499190 - 66743043 - 66744090 - 66955734 - 66743047

منبع: اینترنت

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه