یادمان
پل بند موقت گرگر بر سازههای آبی شوشتر آسفالت شد
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- چهارشنبه, 01 تیر 1390 06:38
- آخرین به روز رسانی در چهارشنبه, 01 تیر 1390 06:38
- نمایش از چهارشنبه, 01 تیر 1390 06:38
- بازدید: 4765
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ بهمن ماه سال گذشته شکاف های پل قدیمی موجود بر روی رودخانه گرگر که به دلیل بارشهای باران و عبور خودروهای سنگین از دو سمت مسیر ایجاد شده بود این پل به صورت کامل تخریب شد، پل گرگر اصلی ترین مسیر دسترسی دو سوی شهر از فراز این رودخانه بود.
با تخریب این پل در آستانه عید نوروز فرمانداری شهرداری و دیگر مدیران شهری شوشتر تصمیم گرفتند برای تسهیل رفت و امد شهروندان و گردشگران نوروزی بر روی رودخانه گرگر و در محل پل تخریب شده سابق یک پل موقت ایجاد کنند، این پل پیش از آغاز سال نو و آنگونه که گفته می شود با موافقت مشروط مسئولان رده بالای سازمان میراث فرهنگی کل کشور راه اندازی شد و بر اساس توافقات قرار بود بعد از پایان تعطیلات برای احداث یک پل دائمی در محلی دیگر اقدام شود.
با این همه با وجود گذشت 3 ماه از سال جدید شواهد و اقدامات انجام گرفته از جمله آسفالت کردن روی پل و نصب چراغ های برق دائمی بر روی این پل موقت حاکی از دائمی شدن آن است، در همین رابطه امین محمود زاده رئیس پایگاه جهانی سازه های آبی شوشتر در گفت و گو با ما با اعلام مخالفت شدید این پایگاه هم با پل موقت و هم پل دائمی گفت: ما از ابتدا به صورت صد در صد با این پل مخالف بودیم و مخالفت خود را نیز به اطلاع فرمانداری شوشتر رساندیم، با این همه اما آنگونه که شنیده شد و من نمی توانم تایید یا تکذیب کنم این پل موقت را با موافقت تلفنی برخی از مسئولان سازمان در تهران احداث می کنند.
این مقام مسئول افزود: این پل به واسطه شرایط اضطراری عید نوروز احداث شده و اجازه آن نیز موقت بود، حالا اما با گذشت این مدت هنوز پل در جای خود قرار دارد و ترددها از روی آن صورت می گیرد ما نامه نگاری های خود در مخالفت با آن را انجام داده ایم چرا که پل موقت نصب شده می تواند شرایط برای خارج کردن سازه های آبی شوشتر از فهرست آثار جهانی را فراهم کند.
محمود زاده با اشاره به ارائه پیشنهادهای جایگزین از سوی پایگاه سازه های آبی شوشتر برای احداث پل در محل های دیگر نیز گفت: ما قبول داریم که این پل شریان اصلی ارتباطی شهر است اما باید بدانیم که سازه های آبی شوشتر هم یک اثر ثبت شده جهانی است و محافظت از حریم و عرصه آن هم شرایط ویژه ای دارد، پیشنهاد ما این بود که در محل دیگری که با سازه ها فاصله دارد پل جایگزین ساخته شود.
رئیس پایگاه جهانی سازه های آبی شوشتر همچنین با انتقاد از مسئولان شهری شوشتر گفت: متاسفانه هم شهرداری و هم فرمانداری تمایل بر دائمی کردن این پل دارند این در حالی است که تا همین الان هم وجود پل آسیب های زیادی را به حریم سازه ها و اکوسیستم رودخانه گرگر وارد کرده است چرا که جمع شدن رسوبات و زباله های فراوان در پشت این پل منظره رودخانه و سازه ها را بسیار نامناسب کرده است.
محمود زاده علاوه بر این پل موقت عبور لوله آب بزرگ از روی رودخانه گرگر از سوی اداره آب و فاضلاب شوشتر را از دیگر مشکلات کنونی عرصه سازه ها دانست و تاکید کرد: قرار بود این لوله آب هم موقتی باشد اما با وجود اعتراضات و نامه نگاری های فراوان ما تاکنون هیچ اقدامی برای جابه جایی این لوله صورت نگرفته است.
رئیس پایگاه جهانی سازه های آبی شوشتر که خود دارای مدرک دکترای مرمت است با اعلام اینکه مدارای سازمان میراث فرهنگی و پایگاه سازه ها با برخی توجیهات مسئولان در این زمینه موجب خارج شدن کار از دست شده است گفت: پیش از ثبت جهانی سازهها هم شهرداری، فرمانداری و همه ادارات شهری تعهد داده بودند اقدامات لازم برای ثبت اثر و محافظت از حریم و عرصه آن را انجام دهند اما آنچه این روزها مشاهده می شود بر خلاف تعهدات انجام گرفته است.
دائمی شدن پل موقت احداث شده بر روی رودخانه گرگر در عرصه سازه های آبی شوشتر در حالی صورت می گیرد که این اثر جهانی پیش از این نیز چندین بار با مشکلات و معضلات دیگری از جمله ورود فاضلاب شهری به رودخانه، ساخت و ساز در حریم اثر، کاهش آب رودخانه و تخریب حاشیه یکی از پل های مواجه بوده است به گونه ای که یونسکو بعد از ریزش پل تاریخی گرگر به عنوان بخشی از سازه های آبی شوشتر و ایجاد پل موقت روی نهر گرگر، با ارسال نامه ای به مسئولان پایگاه سازه های آبی شوشتر خواستار توضیحاتی درباره وضعیت این سازه های آبی ثبت شده در فهرست آثار جهانی شد.
رودخانه گرگر که این پل موقت بر روی آن نصب شده است به عنوان بخشی از مجموعه بناهای آبی تاریخی شوشتر در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شده است. در سواحل این رودخانه که مسیر آن به صورت دستکند ایجاد شده آثار تاریخی بسیاری وجود دارد که شامل تعدادی بنای آبی، مناظر طبیعی، بافتهای تاریخی و دسترسیهایی است که در رودخانه گرگر برای اتصال بافت تاریخی شوشتر به آب رودخانه و استفاده ساکنان وجود داشته است.
صدرا محقق