پنج شنبه, 01ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان دیدار با تندیس فردوسی 57 سالهٔ تهران

یادمان

دیدار با تندیس فردوسی 57 سالهٔ تهران

تندیس فردوسی در تهران با قامت سنگی‌ 57 سال است بر بلندی پایه‌ای استوار مانده، مجسمه‌ای که بعد از گذشت چند دهه، همچنان یکی از مهم‌ترین نمادهای پایتخت است.

Women's shoes - adidas hermosa mesh backpack purple and blue color , GiftofvisionShops - Fitness - adidas nite jogger kids - Sports shoes | Nike, adidas, Converse & More

به گزارش خبرنگار بخش هنرهای تجسمی ایسنا، 25 اردیبهشت‌ماه سالروز بزرگداشت فردوسی، شاعر حماسه‌سرای ایرانی و خالق «شاهنامه» است. مجسمه‌ی فردوسی در میدان فردوسی تهران یکی از قدیمی‌ترین نمادهای پایتخت محسوب می‌شود. مجسمه‌ای که 57 سال پیش با دستان هنرمند ابوالحسن صدیقی ساخته و بر بلندای پایه‌ای در یکی از میدان‌های مرکزی شهر نصب شد.

دهه‌ی 30 یکی از درخشان‌ترین دوره‌های مجسمه‌سازی ایران به‌شمار می‌رود. در آن دوره، انجمن حفظ آثار و میراث ملی و انجمن مفاخر با سفارش ساخت مجسمه‌هایی از مشاهیر ایرانی باعث ساخته شدن مجسمه‌هایی توسط استادان بزرگ مجسمه‌سازی، بخصوص ابوالحسن صدیقی شدند که پس از گذشت چند دهه هنوز از مهم‌ترین مجسمه‌های نصب‌شده در شهرهای ایران به‌شمار می‌روند.

سال 1337 پیشنهاد ساخت مجسمه‌ای از فردوسی به صدیقی داده شد. این مجسمه‌ساز نامی اثر را در طول یک سال برای نصب آماده کرد. صدیقی مجسمه‌ی فردوسی را به ارتفاع سه متر و با استفاده از سنگ مرمر کارارا ساخت.

مجسمه‌ی فردوسی فقط شامل پیکر این شاعر بزرگ نیست؛ یک کودک در کنار پای فردوسی و کتاب شاهنامه نیز بخشی از این مجسمه هستند. کودکی که در این هنر حجمی در کنار فردوسی ساخته شده به عقیده‌ی فرزند ابوالحسن صدیقی، «زال» است. زال یکی از معروف‌ترین پهلوانان شاهنامه و پدر رستم است.

شهرداری هر سال روزهایی را برای تمیز کردن این مجسمه اختصاص می‌دهد؛ با این حال مجسمه فردوسی به‌دلیل قرار گرفتن در یکی از شلوغ‌ترین و پرترافیک‌ترین میدان‌های شهر در معرض آلودگی و آسیب قرار دارد. هنرمندان و کارشناسان در سال‌های گذشته هشدار داده و درخواست کرده‌اند که تدابیری برای نگهداری از آثار ارزشمند شهر اندیشیده شود.

در طول این 55 سال، مجسمه‌ی فردوسی دچار آسیب‌هایی مانند کنده شدن انگشتان و ترک خوردن شده است. در جریان انقلاب نیز مجسمه مورد حمله‌ی عده‌ای قرار گرفت و سر آن کنده شد که بعدها مرمت و جای‌گذاری شد.


اهمیت فردوسی و شاهکار ادبی‌اش نه‌تنها در ایران، بلکه در دنیا به اندازه‌ای است که از این شاعر پرآوازه، تندیس‌ها و مجسمه‌های متعددی در شهرها و کشورهای مختلف دنیا ساخته شده است. باغ نگارستان، میدان فردوسی تهران، میدان فردوسی کرمانشاه، دانشکده ادبیات دانشگاه تهران، دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد، کتابخانه ملی ایران در تهران، شهر رم در ایتالیا، سفارت ایران در پاریس، شهر دوشنبه در تاجیکستان و آرامگاه فردوسی از مکان‌هایی هستند که مجسمه یا تندیسی از فردوسی در آن‌ها نصب شده است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه