نگاه روز
قطری ها و کشاورزی در زمینهای ایران
- نگاه روز
- نمایش از پنج شنبه, 16 شهریور 1391 12:37
- بازدید: 4202
واخر تیرماه و اوایل مرداد بود که رسانه ها دست به انتشار خبر قابل توجهی زدند: «قطری ها اراضی کشاورزی ایران را اجاره میکنند.»
nike air force 1 low uv | Latest Releases , IetpShops - Women's Nike Air Jordan 1 trainers - best glue for nike shoes for boys kids
به گزارش تارنمای الف، کارشناسان صاحبنظر به سبک سنگین کردن خبر پرداختند و به این نتیجه رسیدند که مقامات مسئول کشور چنان مسحور درآمدهای نفتی هستند که به کلی ظرفیتهای وسیع کشاورزی را از یاد بردهاند تا آنجا که کشاورزی با اینکه حدود 20 درصد درآمد ملی را تأمین میکند، تنها سهمی که از سرمایه گذاری نصیبش میشود، حدود 5 درصد است.
یکی از کارشناسان اقتصاد کشاورزی در این باره گفته است: "یکی از دلایل مطرح شدن درخواست مشارکت خارجیها برای سرمایهگذاری در زمینهای ایران، وجود ظرفیتهای بالای این اراضی است و غفلت داخلی از این ظرفیتها، خارجیها به فکر توسعه امور کشاورزی افتادهاند. کشورهای پیشرفته نگاه ویژهای به بخش کشاورزی دارند و به این نتیجه رسیدهاند که لازمه توسعه اقتصادی، توسعه بخش کشاورزی است."
جالب این است که مسئولان کشور در آغاز صرفاً به تکذیب خبر پرداختند. مدیرکل حمایت از سرمایه گذاری ضمن رد موضوع صریحاً اظهار میدارد که "تا کنون قطریها هیچگونه پیشنهاد و درخواستی مبنی بر واگذاری، فروش یا اجاره اراضی کشاورزی ایران نداشتهاند."
و "علیرضا اورنگی" سرپرست سازمان امور اراضی کشور هم میگوید: "واگذاری اراضی مستعد کشاورزی به سرمایه گذاران خارجی امکانپذیر نیست؛ چگونه ممکن است که زمینهایمان را به خارجیها واگذار کنیم تا آنها برایمان کشاورزی کنند؟" و سرانجام سخنگوی وزارت خارجه نیز در صدد تکذیب موضوع برآمد و اظهار داشت: "تا کنون چنین چیزی صورت نگرفته و مطالبی که راجع به کشور قطر عنوان شده درست نیست."
اما بعداً زمزمه های دیگری به گوش میرسید. "امیری" نماینده کهنوج با اما و اگرهایی به تأیید موضوع پرداخت و یادآور شد: "باید قطریها از نیروی کار بومی استفاده کنند. اجاره کوتاه مدت و با قیمت مناسب باشد و اگر اینگونه نباشد، این اجاره هیچ سودی برای مردم جنوب کرمان به همراه نخواهد داشت."
اما پیگیریهای اصحاب رسانه، عاقبت صحت خبر را تأیید کرد و معلوم شد، "با توجه به رایزنی های به عمل آمده از سوی سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در قطر، مسئولان قطر آمادگی خود را جهت اجاره زمینهای کشاورزی کشورمان اعلام کردهاند."
اما بعد از تأیید خبر، محل جغرافیائی اراضی مورد بحث برای همه موضوع غامضی شده بود و چون سفارت قطر درباره این مسئله صراحت بیشتری داشت، مراجعه به آنها فقط این جواب را به همراه داشت: " از محل دقیق این زمینها خبر ندارم، ولی فقط میدانم که از تهران با هواپیما به آنجا میروند و بعد که علاقمندی مردم به موضوع را میبینند، اضافه میکنند: شما چرا خبرها را این قدر دیر میخوانید؟ زمینهای مورد نیاز حدود 7 تا 8 ماه پیش از ایران اجاره شده است."
ما بدون اینکه بخواهیم در مورد تقاضای قطری ها حرف و حدیثی داشته باشیم و یا اینکه درصدد کشف علت تکذیب های بیپایه مقامات برآییم، استفاده از سرمایه خارجی را عیب نمیدانیم ولی مسئولان مملکتی در برابر چنین تقاضاهایی به جای اینکه خارجیان را دعوت به زراعت در کشور بکنند، بهتر است متقاضیان را به بخشهایی هدایت بکنند که واقعاً ما دچار کمبود و کم و کسری هستیم. و مثلاً قطریها را که خواهان سرمایهگذاری در کشور ما شدهاند به سوی صنایع تبدیلی و بسته بندی و بازار رسانی محصولات کشاورزی بکشانیم.
در حال حاضر، کشمش مملکت به ترکیه میرود و در آنجا پس از پاک کردن در بسته بندیهای شیک و نظر گیری به نام خود آنها در دنیا صادر میشود. همین کار را اماراتیها با زعفران ما میکنند. واقعاً ما در این زمینه ها نیازمند سرمایه گذاری و نوآوری هستیم.
در امر تولید محصولات و مقایسه آن با درآمدهای نفتی تنها به نقل گفته های کارشناسی اشاره میکنیم که روزنامه جهان اقتصاد در شماره چهارم مرداد خود درج نموده است: "ایران دارای 12 هزار سال سابقه سکونت و 7000 سال سابقه تمدن است که طی این قرون متمادی بخش کشاورزی و دامپروری ثروت لایزال بوده و کشور را اداره کرده است. نفت حدود 100 سال است که پیدا شده اما متأسفانه برخی افراد فکر میکنند، ثروت لایزال است."