دوشنبه, 10ام دی

شما اینجا هستید: رویه نخست تازه‌ها گزارش همایش بین‌المللی ایران‌شناسی و مسائل مربوط به زبان و ادب فارسی در قزاقستان

گزارش

همایش بین‌المللی ایران‌شناسی و مسائل مربوط به زبان و ادب فارسی در قزاقستان

برگرفته از تارنمای فرهنگستان زبان و ادب فارسی
 
به مناسبت شصتمین سالروز تولد پروفسور صفر عبدالله، استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه آبلای‌خان قزاقستان، همایش بین‌المللی «ایران‌شناسی و مسائل مربوط به زبان و ادب فارسی» در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، نوزدهم و بیستم فروردین‌ماه 1394، با حضور استادان و نمایندگانی از کشورهای مختلف برگزار شد.

پروفسور الی ایوانویچ کولسنیکف، مورّخ و ایران‌شناس و عضو پیوستۀ فرهنگستان علوم روسیه، پروفسور رستم شکوری، استاد دانشگاه لومونوسف مسکو، الکساندر فادربایف، پژوهشگر ارشد فرهنگستان علوم روسیه، دکتر خورشید دوران‌دخت، پژوهشگر و مترجم ادبیات فارسی به روسی از روسیه، پروفسور عبدالنبی ستارزاده، استاد دانشگاه ملی تاجیکستان، دکتر میرزا ملا احمد، عضو وابستۀ فرهنگستان علوم تاجیکستان، دکتر اصغر دادبه، رئیس بخش ادبیات دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، دکتر مهدی نوریان از دانشگاه اصفهان و حسن قریبی از فرهنگستان زبان و ادب فارسی از جملۀ میهمانان این مراسم بودند.

همچنین این همایش با حضور استادان  سرشناسی از قزاقستان همچون نوروزبای المیرا، دکتر اوتی‌گین قمیس‌بایف، خانم  گنار نادر اوا، سیّد احمد قطی‌قدم، و جمعی از استادان و دانشجویان دانشگاه‌های آلماتی برگزار شد.

سخنرانی‌ها در دو مکان جداگانه و در سه گروه مجزا شامل ترجمه، فلسفه و تاریخ ایران، و زبان و ادبیات فارسی ارائه شد. در جلسۀ افتتاحیۀ این همایش دکتر سلیمه کنن‌بای‌اوا، ضمن خیرمقدم گفتن به میهمانان، به پیشینه‌‌ای از فعالیت‌های دکتر صفر عبدالله اشاره و از خدمات وی قدردانی کرد.

 پس از آن دکتر اصغر دادبه، در موضوع «فردوسی و حکمت ایرانی»، دکتر الی کولونیسکف در موضوع «مسیحیان در جهان ایرانی»، دکتر بولاد کومیکف، عضو پیوستۀ فرهنگستان علوم قزاقستان دربارۀ «قبچاق‌ها در منابع عربی و فارسی»، و دکتر الکساندر قادربایف در موضوع «سهم صفرعبدالله در شناساندن ایران و آسیای مرکزی» سخنرانی کردند.


 در ادامه دکتر ابلیت کمال‌اف، از پژوهشگاه خاورشناسی قزاقستان، در موضوع «نقش فرهنگ سُغدی در گسترش اقوام ترک»، و خانم نوروزبایا «در موضوع تأثیر فلسفۀ ایرانی بر فلسفۀ هایدگر» و پروفسور عبدالنبی ستارزاده در موضوع «اساس‌های نظری و ویژگی‌های آثار علمی صفر عبدالله در زمینه‌های ادبیات‌شناسی» و دکتر مهدی نوریان، در موضوع «ستایشگری در شعر فارسی» سخنرانی کردند.
    به مناسبت برگزاری این مراسم دکتر غلامعلی حدّاد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی نیز با اهدای لوحی از خدمات علمی و فرهنگی دکتر صفر عبدالله تقدیر کرد.  متن لوح صادر شده به شرح زیر است:
تکریم از فرزانگان و نویسندگانی که به مدد ذوق و دانش خود میراث زبانی و ادبی فارسی را پاس داشته‌اند و در راه تقویت و آموزش آن گام نهاده‌اند از سیاست‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است.
    اکنون که دانشگاه آبلای‌خان قزاقستان، به حکم قدر‌شناسی، به مناسبت سالروز شصت‌سالگی استاد محترم، جناب آقای دکتر صفر عبدالله، همایش بین‌المللی ایران‌شناسی و مسائل مربوط به زبان و ادب فارسی را برگزار می‌کند، فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز مفتخر است که با اهدای این لوح تقدیر مراتب احترام و سپاس خود را به پاس خدمات ارزشمند آن استاد محترم به حضورشان تقدیم ‌کند. دوام توفیق و سلامت ایشان را از درگاه خداوند مسئلت می‌نماید.
غلامعلی حدّاد عادل           
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی
          و بنیاد سعدی                

نورلان اورازالن، رئیس اتحادیۀ نویسندگان قزاقستان، امیررضا دارابیان، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان، مجید کامرانی، وابستۀ فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، دکتر کنیاز ابراهیم‌اف، رئیس اتحادیۀ کردهای قزاقستان، دکتر توگجانف، معاون اول اتحادیۀ اقوام قزاقستان، و سعید قاضی موتویف، رئیس اتحادیۀ خبرنگاران قزاقستان، نیز لوح تقدیر و هدایای خود را تقدیم پروفسور صفر عبدالله کردند.
    در روز دوم همایش بین‌المللی «ایران‌شناسی و مسائل مربوط به زبان و ادب فارسی»، شب شعر و ادب  فارسی با حضور شاعرانی از کشورهای فارسی‌زبان برگزار شد. عبدالقادر رستم، پژوهشگر و داستان‌نویس تاجیک، طالب آذرخش، محمدعلی سیاوش، ظفر صوفی فرغانی و عبدالجبار سروش، از شاعران سرشناس تاجیک، افضل شاه شادی، رئیس ارکستر فیلارمونیک ملی تاجیکستان،  برزو عبدالرزاق، کارگردان شهیر تاجیک، و حسن قریبی، شاعر و نمایندۀ فرهنگستان در مجامع علمی و فرهنگی تاجیکستان، از حاضران این نشست بودند. ترجمۀ شعرهای فارسی به قزاقی و شعرخوانی فارسی توسط جمعی از دانشجویان دکتر صفر عبدالله از دیگر برنامه‌های این همایش دوروزه بود.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه