زیست بوم
مفاهیم: گازهای گلخانهای چیست؟
- زيست بوم
- نمایش از سه شنبه, 16 اسفند 1390 06:19
- بازدید: 5604
برگرفته از همشهری آنلاین
گازهای گلخانهای نامی آشنا برای اغلب ماست. اگر از ما بخواهند که نام یکی از این گازها را بر زبان بیاوریم، این نام احتمالا دیاکسید کربن خواهد بود.
تقریباً همه کسانی که با اصطلاح "گازهای گلخانهای" آشنا هستند، دیاکسید کربن را به عنوان معرف این گروه از گازها میشناسند. البته این دیدگاه نادرست هم نیست، اما دیاکسید کربن تنها یکی از گازهای گلخانهای است که انسان تولید میکند.
گازهای گلخانهای شامل دیاکسید کربن،دی نیتروژن اکسید (گاز خنده)، متان، بخار آب و ازت هستند.
این گازها به این دلیل گازهای گلخانهای نامیده میشوند که فضای گلخانهها را در اطراف زمین ایجاد میکنند. در گلخانهها نور خورشید وارد محیط میشود اما به دلیل جداره شیشهای، بخشی از آن دوباره به درون گلخانه برمیگردد. به این ترتیب فضای داخل گلخانه از بیرون گرمتر میشود.
در جو زمین هم اتفاق مشابهی روی میدهد. وقتی اشعههای خورشید به سطح زمین میرسند، بخشی از آنها جذب میشود و سطح زمین را گرم میکند، زیرا سطح زمین بسیار سردتر از خورشید است. در نتیجه امواج را با طول موج بلندتری نسبت به خورشید منتشر میکند.
اشعههای خورشید هم پس از برخورد با زمین با طول موج بلندتری منتشر میشوند. از طرف دیگر جو زمین امواج با طول موج بلندتر را راحتتر جذب میکند. به این ترتیب این امواج بازگشتی از زمین جذب اتمسفر میشود. جذب این امواج سبب گرم شدن جو میشود.
این عمل به خودی خود مضر نیست. اما زمانی که گازهای گلخانهای در سر راه این امواج بازگشتی قرار میگیرند، مضرات بیشتر میشود.
پیش از دخالت انسان در طبیعت، جو زمین همیشه بخشی از امواج خورشید را در خود نگه میداشت که سبب میشد هوای کره خاکی ما به اندازه مناسبی برای زیست، گرم باشد.
پس از آنکه انسانها وارد ماجرا شدند، با تولید گازهای گلخانهای میزان جذب اشعههای خورشید را افزایش دادند.
تحقیقات دانشمندان نشان میدهد در طول یکصد سال گذشته میانگین دمای هوا در نزدیکی سطح زمین بین 0.18 تا 0.74 درجه سانتیگراد افزایش یافته است. (مفاهیم: گرمایش جهانی چیست؟)
هیئت بینالدولی تغییرات آب و هوایی (IPCC) که مرجعی معتبر در زمینه تغییرات آب و هوایی و تاثیرات گرمایش جهانی است، در گزارشی اعلام کرد: «بیشتر افزایش دمایی که از اواسط قرن بیستم در کره زمین مشاهده شده، مربوط به گازهای گلخانهای است که انسانها تولید کردهاند.»
یکی از خواص گازهای گلخانهای انعکاس امواج با طول موج بلند است. این اتفاق هم برای امواجی که از خورشید میآیند میافتد هم برای امواج بازگشتی از زمین. بخش خطرناک جریان در مورد امواج بازگشتی از زمین روی میدهد. گازهای گلخانهای این امواج را دوباره به سطح زمین برمیگردانند. به این پدیده اثر گلخانهای میگویند.
نقش اصلی را در میان گازهای گلخانهای بر خلاف تصور خیلیها، بخار آب بازی میکند. این گاز گلخانهای 36 تا 76 درصد از تاثیرات گلخانهای زمین ناشی از همین گاز است. 9 تا 26 درصد به دلیل وجود دیاکسید کربن، 4 تا 9 درصد به خاطر متان، و 3 تا 7 درصد به دلیل وجود ازن در جو است.
تفاوت در درصدها به این دلیل است که نمیتوان گفت این گازها تنها به صورت مجزا نقش دارند و گاهی در ترکیبات دیگر هم نقش گلخانهای خود را ایفا میکنند. (عدد کوچکتر مربوط به گاز به تنهایی است و عدد بزرگتر در ترکیب با مواد دیگر.) گازهای دیگر هم اثر دارند، اما نقش این گازها پررنگتر است.
انسان و تولید گازهای گلخانهای
اکثر فعالیتهای امروزی انسانها گاز گلخانهای تولید میکند. با شروع انقلاب صنعتی روش زندگی مردم عوض شد. قبل از آن مقدار گازهای گلخانه ای در جو کم بود، اما با رشد جمعیت و افزایش استفاده از نفت و زغال سنگ ترکیب گازهای اتمسفر نیز تغییر کرد و غلظت گازهای گلخانه ای از حدود 270 واحد به 367 واحد رسید.
سهم آلایندهها و تولیدکنندگان گازهای گلخانهای در سال 2000 میلادی
استفاده از سوختهای فسیلی چون زغال سنگ میزان دیاکسید کربن جو را افزایش میدهد. گلهداری و کشاورزی فعالیتهایی است که تولید متان را بالا میبرد. استفاده از فلوئوروکربنها در یخچالها اثر گلخانهای را تشدید میکند.
این روزها انسانها در زمان تماشای تلویزیون، بازی با کامپیوتر، استفاده از کولر، فنکوئل و استریو ضبط صدا، روشن کردن چراغ شستن لباسها یا اتو کشیدن آنها، گرم کردن غذا در مایکروویو و استفاده از بخاری گازی یا نفتی گازهای گلخانهای تولید میکنند. چون برای انجام این کارها به برق و سوخت نیاز است و تولید این انرژیها نیز خود به سوختهای فسیلی نیاز دارد.