زیست بوم
آشنایی با کدهای بازیافت پلاستیک
- زيست بوم
- نمایش از جمعه, 31 تیر 1390 11:00
- بازدید: 3917
برگرفته از همشهری آنلاین
ندا شریف
بازیافت پلاستیک یا جمعآوری پلاستیکهای خرد و مصرفشده و تبدیل آنها به محصولات مفیدی که بعضی مواقع با فرم اولیه کاملا متفاوت است، کار آسانی نیست.
ذوب کردن بطریهای آب و تبدیل آنها به میز و صندلی خوشبینانهترین بخش است. اما به راستی با سایر مواد پلاستیکی که به دلیل مقرون به صرفه نبودن بازیافت نمیشوند و سالها در طبیعت باقی میمانند، چه باید کرد؟حتی پلاستیکهای بازیافتی متفاوت با نوع اولیه بوده و دیگر قابل بازیافت مجدد نیستند.
در سال 1988 انجمن صنعت پلاستیک داخل علامت بازیافت طی سیستمی کدگذاری کرد.
کدها و اعداد نشاندهنده نوع رزین پلاستیک است که به تفکیکشان از هم کمک میکنند.
آشنایی با این کدها به شناخت خطر نوع غیربازیافت این مواد و ضرورت جایگزینی آنها کمک میکند. هر چه عدد بیشتر میشود، بازیافت سختتر و غیرممکنتر میشود.
کدها عبارتند از:
1- PETE (پلاستیک کد 1): پلیاتیلن ترفتالات، قابل بازیافتترین و معمولترین پلاستیک است که به عنوان بطریهای آب، نوشابه و ظرفهای یکبار مصرف و غیره استفاده میشود. محکم و در برابر گرما مقاوم است و با بازیافت به بطریهای آب، ساک، لباس، کفش، روکش مبل، فیبرهای پلیاستر و غیره تبدیل میشود.
2- HDPE (پلاستیک کد 2): پلیاتیلن با غلظت بالا که بهراحتی و به سرعت بازیافت میشود. پلاستیک نوع خشک است اما زود شکل میگیرد و معمولا در قوطی شویندهها، بطریهای شیر، قوطیهای آبمیوه، کیسههای زباله و غیره به کار میرود. با بازیافت تبدیل به لولههای پلاستیکی، قوطی شویندهها، خودکار، نیمکت و غیره میشود.
3- PVC (پلاستیک کد 3): پلیوینیل کلوراید سخت بازیافت میشود. با آن که محیط زیست و سلامت افراد را به خطر میاندازد، هنوز در همه جا در لولهها، میزها، اسباببازیها و بستهبندی و غیره به چشم میخورد. PVC بازیافت شده به عنوان کفپوش، سرعتگیر، پنل و گل پخشکن ماشین استفاده میشود.
4- LDPE (پلاستیک کد 4): پلیاتیلن با غلظت پایین است. ویژگی آن قابلانعطاف بودنش است. معمولا در نخهای شیرینی، بستهبندی، قوطیهای فشاری، کاورهای خشکشویی به کار میرود. بعد از بازیافت به عنوان بستههای حمل نامه، سطلهای زباله، سیمبند و غیره استفاده میشود.
5- PP (پلاستیک کد 5): پلیپروپیلن با غلظت پایین و در برابر حرارت فوقالعاده مقاوم است. به عنوان نی، درهای بطری و قوطی استفاده میشود. PP بازیافت شده در چراغ راهنمایی و رانندگی، پارو، جای پارک دوچرخه و قفسههای کشویی کاربرد دارد.
6- PS (پلاستیک کد 6): پلیاستایرن که به فوم معروف است در ظروف یکبار مصرف دردار و غیره به کار میرود. فوقالعاده سبک ولی حجیم است. PS به دلیل آن که گرما را زیاد منتقل نمیکند، کاربرد زیادی دارد. با آن که این ماده جزو برنامههای بازیافت شهرداریها نیست اما میتواند به عایقهای حرارتی، شانههای تخممرغ، خط کش و ظروف پلاستیکی تبدیل شود.
7- سایر موارد (پلاستیک کد 7): سایر پلاستیکها مانند پلیاورتان میتوانند ترکیبی از پلاستیکهای فوق باشند. جزو بازیافت نیستند. محصولات با کد 7 میتوانند هر چیز از زین دوچرخه گرفته تا ظرفهای 5 گالنی را شامل شوند. بسیاری از بازیافتکنندگان، پلاستیک با این کد را قبول نمیکنند اما رزین این پلاستیکها قابل تبدیل به الوارهای پلاستیکی و مواد سفارشی هستند.