زیست بوم
چطور در خانه کمپوست تولید کنیم؟
- زيست بوم
- نمایش از شنبه, 01 مرداد 1390 17:56
- بازدید: 3868
برگرفته از همشهری آنلاین
نگین شیرآقایی
تولید کود کمپوست از زبالههای خانگی، بحثی است که اولین بار بیش از دو دهه پیش در کشورهای اروپایی و آمریکایی مطرح شد.
مردم آموختند با این روش نه تنها میتوانند از حجم زبالههای تولید شده شهری بکاهند، بلکه کود مورد نیاز برای پرورش گیاهان خانگی را نیز بیهیچ هزینهای تامین کنند.
آمار دقیقی از میزان تولید سالانه کمپوست در خانهها در دست نیست اما بر اساس آمارهای جهانی به طور میانگین سالانه در هر خانه بیش از 200 پوند (90.718 کیلو) زباله از مواد طبیعی در هر آشپزخانه تولید میشود که به راحتی میتوان آنها را به کمپوست تبدیل کرد.
برای تولید کمپوست تقریبا از تمام مواد ارگانیک میتوان استفاده کرد. کپه اولیه کمپوست نیازمند نسبت مناسبی از مواد غنی از کربن یا "قهوهای" و مواد غنی از نیتروژن یا "سبز" است.
مواد قهوهای به موادی چون برگ خشک، نی و چوب خشک گویند و مواد سبز شامل مواد طبیعی با رنگ سبز و تازه مثل علف تازه و اغلب مواد زائد آشپزخانهها است.
مخلوط کردن مواد مختلف از این دست میتواند کودهای کمپوستی با درصدهای متفاوتی از مواد مغنی تولید کند. تولید مغذیترین کمپوست بیشتر به یک هنر شباهت دارد که از لابهلای تجربه فراوان بیرون میآید تا علم صرف.
ایدهآل درصدهای مواد، 25 قسمت مواد قهوهای در مقابل یک قسمت مواد سبز است. اگر حجم کربن در مواد اولیه زیاد باشد سبب میشود که تجزیه مواد به کندی انجام شود و در نتیجه تولید کود مدت زمان بیشتری ببرد. وجود مقادیر زیاد نیتروژن در مواد اولیه هم سبب میشود بوی کود زیاد باشد.
برگها بخش زیادی از زبالههای حیاطها و باغها را تشکیل میدهند. برای تولید کود کمپوست خوب در خانه که به کار نگهداری گلهای گلدانیتان بیاید، میتوانید از مقادیری از برگهای ریخته شده در پارک نزدیک خانهتان استفاده کنید.
هر روز در آشپزخانه منزل شما حجم زیادی از زبالههایی چون پوست خربزه و هندوانه، هویج، چایهای کیسهای، هسته سیب، پوست موز و تقریبا هر چیز طبیعی دیگری که در آشپزخانه به کار میرود، تولید میشود. شما تقریبا میتوانید تمام زبالههای طبیعی آشپزخانهتان را بازیافت کنید.
البته موادی چون گوشت و مواد گوشتی، مواد لبنی و مواد چرب مثل سس سالاد و کره بادام زمینی برای تولید کود دردسرآفرین هستند. ضایعات گوشت در کمپوست باعث ایجاد بوی بد و جذب حشرات موذی میشود. پوست تخم مرغ هم ماده اولیه خوبی برای کود کمپوست است اما به کندی تجزیه میشود.
برای تولید کمپوست در خانه میتوانید از سطلهای فلزی در بسته استفاده کنید و آن را در جایی چون بالکن خانهتان قرار دهید. این کار به شما این امکان را میدهد که هر به هر اندازه زباله که تولید شد، به کود قبلی خود بیفزایید.
حواستان باشد که زبالههای خانگی جزو مواد "سبز" هستند، در نتیجه هر بار که مقداری زباله آشپزخانهای به سطلتان اضافه میکنید، روی آن را با حدود 20 سانتیمتر از مواد "قهوهای" مثل برگهای خشک، بپوشانید. برای اینکه کودتان با سرعت بیشتری تولید شود، میتوانید تمام مواد آن را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید.
استفاده از برگهای سوزنی کاج هم برای تولید کمپوست توصیه میشود. برای استفاده از این برگها لازم است آنها را در طی فرآیند تجزیهشان خرد کنید و هر چند روز یک بار آنها را به قطعات کوچکتری ببرید. حسن به کار بردن این برگها در اسیدی کردن خاک است. اگر خاکی که برای گلدانها یا حیاطتان به کار میبرید قلیایی است، با اضافه کردن برگهای سوزنی کاج به مواد اولیه کودتان، میتوانید جنس خاک را ارتقا دهید.
برای اینکه روند تولید کمپوست کوتاهتر شود، باید به جزئیات هم توجه کرد. اگر در منطقهای سردسیر زندگی میکنید، سطل بازیافتتان را در محلی قرار دهید که در معرض تابش نور خورشید باشد تا با کمک گرمای خورشید، مواد زودتر تجزیه شوند. اگر هم در منطقهای گرمسیر و خشک زندگی میکنید، سطل را در سایه قرار دهید تا سرعت تبخیر آب مواد موجود در آن کم شود.
زمان مورد نیاز برای تولید کمپوست کاملا به نسبت مواد اولیه شما و شرایط محیطی بستگی دارد، اما میتوانید از روی شرایط ظاهری کود، پی ببرید که آماده است یا نه. کود کامپوست نهایی به رنگ قهوهای تیره است و بوی خاک میدهد. اغلب در آن بخشهایی از برگ که تجزیه نشده است، دیده میشود.
این روزها در دنیا از کود کمپوست به عنوان کود مواد غذایی ارگانیک استفاده میشود. شما هم میتوانید با استفاده از این کود، در حیاط خانه خود مواد غذایی ارگانیک پرورش دهید.
نوع ماده |
به کار ببریم؟ |
جزئیات |
خاکستر زغال |
خیر |
مواد موجود در آن برای گیاهان مناسب نیست |
آبی که برای شستوشو در آشپزخانه به کار رفته |
بله |
این آب برای افزودن رطوبت برای موادی که در وسط سطل قرار گرفتند مناسب است. هیچگاه روی کپه مواد اولیه آب نریزید. |
فضولات گربه و سگ |
خیر |
ممکن است ناقل بیماری باشد |
گیاهان آفتزده |
با احتیاط |
اگر ظرف شما به اندازه کافی حرارت نبیند، ممکن است میکروبهای آن از بین نرود. |
ضایعات ماهی |
خیر |
میتواند حیوانات موذی را به خود جلب کند و باعث متعفن شدن مواد اولیه شود. |
مو |
بله |
آن را پخش کنید تا مانند گلوله در یک ناحیه جمع نشود |
روزنامه |
بله |
آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید. صفحات رنگی روغنی را اضافه نکنید. |