زیست بوم
محیط زیست و علوم فضایی
- زيست بوم
- نمایش از دوشنبه, 23 فروردين 1389 09:41
- بازدید: 3455
به گفته یکی از دانشمندان علوم فضا، ما به فضا رفتیم که به زمین نگاه کنیم.
به راستی بزرگترین فایده قدمنهادن انسان به فضا، نگرش و مشاهده کره مسکونی
ما - یعنی زمین پر برکت و گهواره حیات - بوده است.
حقیقت این است که فناوری فضایی چهرهای از کره زمین را نشان داده که تابهحال از نظر، مخفی بوده است.
با این فناوری میتوان از فواصل 300 تا 400 کیلومتری و ماورای آن به زمین نگریست و آنگاه عکسهای ارسالی را با دقت مطالعه و مشاهده کرد. در مقایسه این عکسها میتوان تغییراتی که در طول سال فصل یا یک هفته در جنگلها، برکهها، و مراتع یا کوهها روی میدهد، مشاهده کرد. این عکسها طی دهههای متوالی چهره متغیر زمین را به نحو هشداردهنده نمایش دادهاند.
از روز بیستم فروردین ماه امسال به مدت 4 روز کنفرانس ایجاد شبکه نظارت بر تنوع زیستی جهان در شهر زیبا و قدیمی «پوتسدام» در آلمان برگزار شد و برای نخستین بار سازمانهای فضایی آمریکا و اروپا در آن مشارکت داشتند. حقیقت این است که به گفته مقامات سازمانهای هوافضایی، هدف از تشکیل این تشکیلات هزینهبر و پیشرفته - که به رویاهای قدیمی انسان مانند فرودآمدن بر سطح ماه واقعیت میبخشند- تحقیقات صرف بوده ولی تحقیقات تنها بدون کاربرد، ارزش چندانی نخواهد داشت.
با این تفاصیل،مراکز تحقیقات فضایی در آمریکا و اروپا اقدام به تشکیل هستههایی با مشارکت متخصصان محیطزیست کردهاند، تا از این همه اطلاعاتی که طی سالها انباشته شده است به نفع حفاظت از محیطزیست کره زمین استفاده کنند. مثلا تغییرات وسعت دریاچه ارومیه، جنگلهای شمالی و تالاب انزلی را به سهولت میتوان از روی مقایسه عکسهای سالهای متوالی ارزیابی کرد.نکته بسیار قابل توجه در این کنفرانس، شرکت فعالانه متخصصان محیطزیست از کشورهای در حال توسعه بود.
سالهاست که متخصصان این کشورها که عمر خود را در دل طبیعت، نقاط دورافتاده و محلهای صعبالعبور، به منظور مطالعه حیات وحش، صرف میکنند، هیچ سهمی در تصمیمگیریهای بینالمللی نداشتهاند ولی در این کنفرانس، بالاخره بر این نکته وقوف حاصل شد که اگر برای حفاظت از میراث طبیعی جهانی فکر کنیم، ناچاریم از مطالعات محلی به منطقهای و از آن به مطالعات قارهای و بالاخره به حفاظت از کل جهان برسیم.
امروز دیگر جانورشناسان، گیاهشناسان و کارشناسان ایرانی محیطزیست میدانند که نتیجه تحقیقات آنان دیگر مهجور نیست و در تصمیمگیریهای بینالمللی برای حفاظت از تنوع زیستی جهان، کارساز است.