یکشنبه, 02ام دی

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان ماجرای شهروندی که یک بنای تاریخی را نجات داد

یادمان

ماجرای شهروندی که یک بنای تاریخی را نجات داد

«شاید ما در عکس‌هایمان می‌توانستیم کابل‌های درهم پیچیده و زشت برق در بالای سر «دروازه راه کوشک» را حذف کنیم، اما ذهن گردشگران را چطور می‌توان از حضور این کابل‌ها پاک کرد؟»

به گزارش ایسنا، کابل‌های برق قرار گفته در حریم منظری دروازه راه کوشک در قزوین، دست‌کم از دهه‌ی 60 در این محدوده قرار گرفته بودند، اما هیچ کدام از مدیران شرکت برق استان قزوین تا کنون به درخواست‌های مکرر مسئولان میراث فرهنگی قزوین برای حذف این کابل‌ها توجهی نکرده بود، تا این‌که یک شهروند عادی در نامه‌ای به مدیر کنونی شرکت برق قزوین، درخواست حذف این کابل‌ها را می‌کند و سرانجام این اتفاق پس از  حدود 30 سال رخ می‌دهد.

در نامه‌ی خلیل امامی که با عنوان «شهروندِ دوستدار میراث فرهنگی» به سعید بهادیوند چگینی، مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان قزوین نوشته شده، آمده است: «احتراما یک قطعه عکس مربوط به دروازه راه کوشک قزوین پیوست شده است که خواهشمندم مشاهده بفرمائید. در این عکس به وضوح دیده می‌شود دو تیر برق در طرفین شمالی و جنوبی دروازه قرار گرفته‌اند.

کابل‌های برق این تیرها از بالای بنای تاریخی دروازه عبور کرده و چشم‌انداز زشتی به وجود آورده‌اند، تا جائی‌که من به خاطر دارم بیش از 20 سال است که تیرهای برق ذکر شده بدین صورت نابهنجار در  آن محل قرار گرفته‌اند. در دهه‌های گذشته به هر دلیلی کابل‌های برق به این صورت در بالای یک بنای تاریخی قرار گفته‌ باشند، هم  اکنون دلیل و منطقی برای این  کار وجود ندارد. اینجانب بارها شاهد تمسخر مورد مذکور،‌ توسط گردشگران در این مکان بوده‌ام.

لذا از حضرتعالی خواهشمندم، دستور فرمائید در اسرع وقت نسبت  به جمع‌آوری و تغییر مسیر تیرهای برق و کابل‌های مربوطه اقدام عاجل به عمل آمده  تا زیبایی  بنای یاد شده، دو چندان شود.»

این شهروند درباره‌ی این اقدام‌اش به خبرنگار ایسنا توضیح داد: نامه را 25 خرداد تهیه کردم، و 26 خرداد به معاون مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق قزوین دادم و پس از حدود 8 روز متوجه شدم که کابل‌هایی که بیش از 20 سال چهره‌ی این بنای تاریخی و زیبا را زشت کرده بودند، جمع‌آوری شده‌اند.

این عکاس مستند و خبری با بیان این‌که  کارش عکاسی است و سال‌های زیادی است که این بنا را  می‌بیند و گاهی اوقات از آن عکس می‌گیرد، افزود: هر گاه  قصد عکاسی از این بنا را داشتم، این کابل‌ها مزاحم کار  بود، از سوی دیگر چهره‌ی  بنا و محیط بصری آن را بسیار زشت کرده بود، هر چند ما در عکس‌های‌مان با فتوشاپ می‌توانستیم این نازیبایی و کابل‌های پیچیده را حذف کنیم، اما در دید گردشگرانی که بارها به چشم دیدم این وضعیت ار تمسخر می‌کنند، امکان حذف کابل‌های برق وجود نداشت.

وی ادامه داد: اطلاع دارم که مدیران میراث فرهنگی در دوره‌های  مختلف از مدیران سابق اداره برق قزوین درخواست حذف این کابل‌های برق را کرده بودند، اما هیچ‌ گاه جوابی نگرفتند، پس از مطلع شدن از این اتفاق، توسط مدیری که مدت کمی است در این سمت است، بسیار خوشحال شدم، به نظر می‌رسد او علاقمند به محیط شهر و زیبایی‌های شهر خود نیز هست.

او با اشاره به وجود این نوع نازیبایی‌ها در همه‌ی شهرها و خیابان‌های کشور  به خصوص  در کنار بناهای تاریخی، اظهار کرد: تیرهای برق، کیوسک‌های مخابرات و نازیبایی‌های زیاد دیگری در همه جا وجود دارند که متاسفانه بسیار بد جانمایی شده‌اند، اما مهمترین مطلب این است که این مدیر این درخواست و اهمیت آن را درک کرده است.

«دروازه راه کوشک»، یکی از کهن‌ترین دروازه‌های باقی مانده شهر قزوین است که به سوی الموت، رودبار و کوشک‌ها و شکارگاه‌های شمال قزوین باز می‌شده و دارای یک ورودی با قوس و کلیل و نیم دایره است. در هر طرف راهرو دو طاق نما ساخته شده که با نرمی به سوی بیرون پیش آمده و حالت آغوش گشوده را تداعی می‌کند. این دروازه تنها یک نما به سوی خارج شهر دارد که از تزیینات کاشی‌کاری و رسمی‌بندی برخوردار است و بدنه رو به داخل آن، آجری ساده است. کاشی‌کاری موجود در بنا در زمان فرمانروایی عضدالملک قاجار انجام شده است.

 


بنای تاریخی دروازه راه کوشک، در دهه 60 با کابل‌های برق

 


بنای تاریخی دروازه راه کوشک، 29 خرداد 95، با کابل‌های برق ساماندهی شده

 


بنای تاریخی دروازه راه کوشک، 5 تیرماه، پس از حذف کابل ‌های برق درحریم بنا

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه