زیست بوم
چگونه امکان ساخت جاده در پارکهای ملی مانند ارژن وجود دارد؟
- زيست بوم
- نمایش از سه شنبه, 21 ارديبهشت 1389 10:10
- بازدید: 3290
برگرفته از خبرگزاری دانشجویان ایران
یک راهنمای طبیعت:
ساخت جادهی فومن ـ خلخال به نابودی لالههای ایرانی منطقه منجر میشود
چگونه امکان ساخت جاده در پارکهای ملی مانند ارژن وجود دارد؟
یک گروه پنج نفره شامل متخصصان انگلیسی و هلندی گلهای لاله در مسیر رویش گونهی ایرانی این گلها در ایران سفر میکند.
مهرداد اعتمادی ـ راهنمای این گروه ـ در گفتوگو با خبرنگار بخش گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این مطلب اظهار کرد: این گروه دربارهی لالهها تحقیق میکند و معمولا نتایج کار خود را بهصورت کنفرانس و کتاب ارائه میکند. این گروه 15 روز در ایران است و در این مدت از قزوین، خلخال، اردبیل، زنجان، سنندج، مریوان و سقز که مسیر رویش گونههایی از لالههای ایرانی است، دیدن میکند.
وی ادامه داد: در ایران، 22 لالهی بومی وجود دارد؛ اما آنها فقط مسیر شمال غرب را مطالعه میکنند. البته ما از وقتی سفر خود را آغاز کردهایم، گلهای کمی را دیدهایم، چون شرایط جوی مساعد نبود و امکان یافتن و عکسبرداری نداشتیم.
او با اشاره به تخریب لالهها در برخی مناطق، گفت: جادهی فومن ـ خلخال دقیقا در مسیر رویش لالههای ایرانی در حال ساخت است. در حالی که با توجه به جادهی قدیمی موجود در این مسیر که اتفاقا تردد در آن هم زیاد نیست، ما چندان به این جادهی جدید نیاز نداریم.
این راهنمای تور بیان کرد: این منطقه از نظر گیاهشناسی و زیستمحیطی بسیار مهم است؛ اما با ساخت این جاده، آن را خراب میکنند، چون مسأله فقط به جاده محدود نمیشود. این یعنی مسافران زیاد، زبالههای فراوان و تخریب طبیعت.
وی با اظهار تعجب از ساخت جادهای در دشت ارژن شیراز بهعنوان پارک ملی و زیستگاه حیوانات کمیاب کشور، گفت: چگونه امکان ساخت جاده در وسط پارک ملی وجود دارد؟ با این کار دریاچهی این منطقه خشک شده و طبیعت این دشت در معرض خطر است. گروه متخصصی که از خارج برای دیدن گونههای گیاهی و جانوری بومی ایران به کشور ما سفر میکند، معمولا از این اقدامات تعجب میکند.
اعتمادی اظهار داشت: دشتهای اردبیل که زیستگاه گونههای گیاهی بسیار است هم وضعیت چندان مطلوبی ندارد و بسیاری از آنها را شخم زدهاند، مناطق کشاورزی ایجاد کردهاند و گلهای وحشی را از بین بردهاند.
وی اضافه کرد: ساخت سد و جاده خوب است، اما بسیاری از گونههای منحصربهفرد کشور از میان میرود که اتفاقا هیچ جایگزینی برای آنها وجود ندارد. ما هر سال که به این مناطق طبیعی سفر میکنیم، شاهد نابودی، تغییر و تخریب سریع طبیعت هستیم. گردشگران خارجی که هر سال به ایران سفر میکنند تا دربارهی گونههای خاص ایران تحقیق کنند یا حتا فقط آنها را ببینند، تحت تأثیر شرایط مناطق طبیعی کشور و تخریبهایی که در آنها بیشتر توسط مردم محلی و مسافران داخلی ایجاد شده است، قرار میگیرند.