شنبه, 03ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی زیست بوم مرگ ده‌ها سنجاب در مریوان

زیست بوم

مرگ ده‌ها سنجاب در مریوان

ده‌ها سنجاب به‌علت غرق‌شدگی در استخرهای باغ‌های اطراف شهرستان مریوان جان باختند.


به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه‌ی کردستان، سنجاب ایرانی (با نام علمی Sciurus anomalus و نام کُردی سموره) جزو جوندگان و از خانواده سنجابان است که محدوده پراکنش آن جنگل‌های بلوط زاگرس می‌باشد.


سنجاب ایرانی از آنجاکه دانه‌های بلوط در رژیم اصلی غذاییش است ضمن تغذیه از آن به بقای جنگل‌های بلوط کمک بزرگی کرده است، چون با پنهان کردن برخی از این دانه‌ها در دل زمین و عدم تغذیه آن بخشی از این دانه‌ها جوانه می‌زند و به این شکل به بقای زاگرس کمک می کند.


متأسفانه حجم گسترده آتش‌سوزی‌های زاگرس در چند سال اخیر تأثیر بسیار مخربی بر زیستگاه‌های سنجاب و سایر جانوران حیات‌وحش زاگرس داشته است و متأسفانه هر سال جمعیت این موجودات سیر نزولی دارد.


طبق بررسی‌های میدانی و مشاهدات انجمن زیست محیطی «سبز چیا» در شهرستان مریوان به دلایلی چون کاهش دانه‌های بلوط در سال جاری، بحران کم آبی هم‌چنین از دسترس خارج شدن اندک آب باقی مانده به وسیله کشاورزان و باغ داران، در هفته گذشته ده‌ها سنجاب که به باغات گردو در کوهپایه‌ها و دشت‌ها پناه آورده بودند تا تغذیه زمستان خود را جمع‌آوری کنند، هنگام تشنگی به استخرهای باغات می‌روند و از آنجا که این استخرها معمولاً پرآب نیستند، به داخل آن رفته و راه بازگشتی ندارند که در نهایت غرق می‌شوند.


یکی از اعضای انجمن زیست محیطی سبز چیا در گفت‌وگو با ایسنا در این‌باره اظهار کرد: تنها در محدوده روستای «ینگیجه» در شمال غربی زریبار 10 مورد از غرق شدن سنجاب ایرانی در هفته‌ی گذشته به ثبت رسیده است.


«سیدسیوان امینی» افزود: انجمن سبز چیا در حال حاضر با کمک اهالی بومی روستاهای اطراف تالاب زریبار در شهرستان مریوان به شکل اختصاصی یک تیم ویژه تشکیل داده است تا به حل این معضل بپردازد.


وی تصریح کرد: در اولین قدم از همه‌ی باغداران و صاحبان استخرها خواسته شده تا با قرار دادن قطعات چوب در داخل استخرها به شکلی که اگر سنجاب به داخل استخر افتاد راه نجاتی داشته باشد به کمک سنجاب‌ها اقدام کنند.


این عضو انجمن زیست‌محیطی سبز چیا ادامه داد: این تیم هم‌چنین با شناسایی چشمه‌هایی که از مبدأ آب آن قرق شده است و از دسترس سنجاب و سایر جانوران خارج شده سعی دارد که با تعامل و گفت‌وگو، باغداران را متقاعد کند تا آب چشمه‌ها را در پائین‌تر از مبدأ استفاده کنند تا حیات وحش منطقه هم به خطر نیفتد.


وی گفت: طی گفت‌وگوهای به عمل آمده با اداره‌ی حفاظت محیط‌زیست شهرستان مریوان و استان کردستان بنا شده است که در اسرع وقت طی هماهنگی با امور آب منطقه‌ای، راهکاری اساسی برای برطرف کردن این معضل پیش‌بینی شود، چشمه‌هایی که متعلق به طبیعت است توسط شخص یا اشخاصی قرق نشود و در دسترس حیات وحش گیاهی و جانوری قرار گیرد و در صورت استفاده، در پائین‌دست باشد.


امینی خاطرنشان کرد: در همین راستا روز شنبه(11 مهرماه) انجمن سبز چیا با هماهنگی ریاست اداره‌ی حفاظت محیط زیست شهرستان مریوان از چند نقطه رویداد بازدید کردند و ضمن یادآوری به اهالی بومی از آنها خواسته شد که با قرار دادن شاخه‌های خشکیده و قطعات چوب در داخل استخرها از غرق شدن سنجاب‌ها جلوگیری کنند.


وی یادآور شد: هم‌چنین متذکر شدیم که در صورت مراجعه سنجاب‌ها به باغ‌ها، اجازه دهیم که سهم مورد نیازشان را برای زمستان جمع‌آوری کنند تا در سالی که دانه‌های بلوط کم است به تغذیه زمستانه این موجودات کمکی کرده باشیم.


به گزارش ایسنا، متأسفانه در برخی مناطق با وجود فعالیت‌های گسترده آموزشی انجمن سبز چیا در چند سال اخیر شکار سنجاب و قطع درختان، برای یافتن سنجاب ایرانی هنوز در شهرستان مریوان انجام می‌شود که بیشتر به شکل تفریحی و گاهی اوقات به‌منظور فروش و ارسال به تهران و سایر شهرهای بزرگ ایران است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه