سیوند
کشف یک دیوار دفاعی در تنگه بلاغی
- سیوند
- نمایش از دوشنبه, 26 ارديبهشت 1390 08:26
- بازدید: 4513
تهران _ 28 اردیبهشت 1384 _ میراث خبر
گروه استانها: باستانشناسان ایرانی و لهستانی با بررسیهای سطحی و طراحی ساختارهای محوطه 64 در پشت سد سیوند در تنگه بلاغی به آثاری از یک دیوار که این محوطه را محصور کرده برخورد کردند.
تنگه 18 کیلومتری بلاغی در فاصله 4 کیلومتری از محوطه ثبت جهانی پاسارگاد در استان فارس جای گرفته و بخشی از چشمانداز باستانی پاسارگاد است. این تنگه به اعتقاد کارشناسان آثاری از دوران غارنشینی و سکونتهایی از دوران پیش از میلاد تا دوران اسلامی را جای داده است.
«علی اسدی»، سرپرست ایرانی هیات مشترک ایران و لهستان گفت: «با ادامه کار در محوطه 64 که تاکنون به شناسایی بیش از 500 متر مربع بقایای معماری شدهایم، اقدام به طراحی ساختار محوطه و بررسیهای سطحی بیشتر کردیم که منجر به کشف یک دیوار در شمال و جنوب محوطه شد.»
وی با اشاره به اینکه باستانشناسان در پشت آثار این دیوار که به احتمال زیاد حد این محوطه را مشخص میکند به آثاری برخورد نکردهاند، گفت: «تاکنون نزدیک به 150 متر مربع از دیوار برای ما مشخص شده است که بخشهایی از آن در سطح قابل دیدن است.»
محوطه 64 یکی از محوطههای مهم داخل دریاچه سیوند است که بیش از 15 هکتار وسعت دارد و در خود آثاری از دوران هخامنشی تا ساسانی را جای داده است. تاکنون در کاوشهای این محوطه کارشناسان بخشهایی از بقایای معماری مسکونی و اشیای سفالی را به دست آوردهاند.
اسدی با اشاره به اینکه کشف این دیوار بسیار مهم است، گفت: «کشف این دیوار که احتمال میدهیم به عنوان حصار دفاعی دور تا دور این روستا را محصور میکرده نشان دهنده اهمیت این روستا در زمان خود است.»
هم اکنون 3 تیم مشترک از کارشناسان ایرانی _ فرانسوی، ایرانی _ آلمانی و ایرانی _ لهستانی در تنگه در حال کاوش هستند. پیش از این تیمی مشترک از ایران و ایتالیا کاوشهایی را در تنگه انجام دادند که به شناسایی دهکده هخامنشی منجر شد.
چند ماه پیش هم گروهی از کارشناسان بنیاد پژوهشی پارسه و پاسارگاد و کارشناسان پژوهشکده باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اقدامات کارشناسی برای تهیه طرح نجاتبخشی محوطههای باستانی موجود در تنگه آغاز و بیش از 129 محوطه را شناسایی کردند.
طی چند سال گذشته در کشورهای باستانی جهان برخی از سدها در کنار رودخانهها و محوطههای باستانی به منظور توسعه اقتصادی و عمرانی و تامین آب ساخته شدهاند.