ضرب المثل
بغدادت خراب است!
- ضرب المثل
- نمایش از سه شنبه, 24 فروردين 1389 13:22
- بازدید: 11119
برگرفته از روزنامه اطلاعات - * محمدرضا سهرابینژاد
امثال و حکم فارسیاگر دانی که نان دادن صواب است
خودت میخور که «بغدادت خراب» است!
شاهد مثال ما در بیت فوقالذکر، عبارت «بغدادِ خراب» است یا بغدادش خراب است. کلمة بغداد را یک کلمه فارسی دانستهاند به معنی باغ داد و عدل یا «بغ داد» یعنی خدا داد. امروزه بغداد پایتخت کشور عـراق است با جمعیتی حـــدود 6 میلیون که در کنار دجله و فرات قرار دارد.
بغداد تا قبل از ظهور اسلام، نام و نشانی نداشت بلکه دهی کوچک، تابع شهر مدائن بود. وقتی منصور عباسی از آنجا عبور میکرد دستور داد تا شهر زیبای مدائن را خراب کنند و با مصالح آن شهری بسازند به نام بغداد. شاید وجه تسمیه بغداد معنی خداداد ـ مرکب از بغ و داد ـ همین باشد که با ویران کردن مدائن، مصالح مفت و مجانی برای ساخت آن شهر فراهم شد. یعنی مصالح اولیهاش را «خداداد».
بغداد در زمان حکومت خلفای عباسی، رونق زیادی پیدا کرد و قصرهای باشکوهی در آن بنا شد و البته با پول بیتالمال مسلمانان. در بغداد، مساجد و مدارس بزرگ و عظیمی چون نظامیه بغداد پدید آمد و مدرسه مستنصریهها در آن قد علم کرد. این وضع ادامه داشت تا هلاکوخان مغول با حملهای برقآسا بساط دولت و خلافت پانصدوبیستوپنج ساله عباسیان را برچید و قریب هشت هزار نفر از مردم بغداد را قتل عام و همه آثار علمی و فرهنگی و مذهبی را خراب کرد.
اوضاع چنان شد که قحطی و گرسنگی، چهره کریه خود را به مردم سایه پرور و خوشگذران بغداد نشان داد و یکباره بغداد زیبا و باشکوه و عظیم و مرکز سیاستگذاریها و عیشونوشها و مهد تمدن و فرهنگ، به ویرانهای بدل شد. بعدها مردم به علت شدت فقر و مسکنت و گرسنگی، تا سالهای متمادی، شکمهای سیر را به بغداد آباد و پررونق تشبیه میکردند و شکمهای خالی و گرسنه را به بغداد خراب و ویران. و اگر میخواستند به کنایه و تعریض، کسی را خیلی گرسنه و درمانده معرفی کنند میگفتند: «به دادش برسید که بغدادش خرابه!» یا در حال خرابی است.
این شهر همچنان سالها دست به دست میگشت. زمانی در تصرف ایران و گاهی در اشغال امپراتور عثمانی بود. در عصر صفوی، بر اثر مصالحهای که میان شاه صفی و سلطان مراد صورت گرفت، ایروان به تصرف ایران، و بغداد به اشغال عثمانی درآمد.
شاید این مثل، ساخته و پرداخته ایرانیان خوشذوق باشد که بعد از ویرانی بغداد، در زبان ما جاری و ساری گردید. همچنانکه حدود سی چهل سال پیش، وضع مالی هر کس که خوب بود، میگفتند وضعش کویته! به هرحال در این خصوص، نگارنده این رباعی را گفته است:
طمع ورزی، سرآغاز عذاب است
قناعت کن که قانع را ثواب است
مرو سوی خلیفه بهر امداد
که آن بیچاره «بغدادش خراب» است!